BIVŠA MINISTRICA OPET U GABULI / Nova istraga protiv Gabrijele Žalac: Počastila se s gotovo 10 tisuća eura javnog novca? Spominje se i proslava rođendana

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kako je priopćio EPPO, ovo je uslijedilo nakon izvida provedenih u suradnji s Nacionalnim policijskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK)

8.12.2023.
10:36
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu (Hrvatska) službeno je pokrenuo istragu protiv dvije osobe, Gabrijele Žalac, bivše ministrice Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) i još jedne zaposlenice istog Ministarstva zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Kako je priopćio EPPO, ovo je uslijedilo nakon izvida provedenih u suradnji s Nacionalnim policijskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovornost bivše ministrice MRRFEU-a bila je osigurati zakonito trošenje sredstava Europske unije i nacionalnih sredstava, kao i da postupci javne nabave koje provodi MRRFEU budu provedeni sukladno zakonu.

Image
PRIJETI MU DO 8 GODINA ZATVORA /

Službeno je podignuta kaznena prijava a protiv bivšeg ministra Banožića: Prije nekoliko dana snimljen na kavi u zanimljivom društvu

Image
PRIJETI MU DO 8 GODINA ZATVORA /

Službeno je podignuta kaznena prijava a protiv bivšeg ministra Banožića: Prije nekoliko dana snimljen na kavi u zanimljivom društvu

Trošila po restoranima, na rođendanima...

Međutim, provedenim izvidima je utvrđeno da je bivša ministrica u razdoblju od svibnja 2017. do srpnja 2019. nalagala da se njezini privatni troškovi u ugostiteljskim objektima koji nisu bili u opravdane službene već u privatne svrhe, i kao takvi nisu bili prihvatljivi za financiranje sredstvima Unije, plate javnim novcem. Tako postoji osnovana sumnja da je u najmanje devet navrata nalagala da se njezini privatni troškovi u ugostiteljskim objektima dijelom plate s pozicije reprezentacije Kabineta ministrice kao trošak reprezentacije u službene svrhe, iako za to osnova nije bilo, a dijelom uključi u troškove nabave Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakvim plaćanjem privatnih troškova u ugostiteljskim objektima javnim sredstvima bivša ministrica stekla je nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 9732,35 eura – na štetu financijskih interesa EU-a (85%) i Republike Hrvatske (15%).

Također se sumnja da je bivša zaposlenica MRRFEU-a, koja je bila zadužena za organizaciju službenih aktivnosti u ime Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova Ministarstva, pripremila jednostavni postupak javne nabave, te je poduzela sve radnje potrebne da troškovi rođendanske proslave bivše ministrice u restoranu budu pokriveni bespovratnim sredstvima iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Slijedom toga, iznos od najmanje 1353,77 eura nastao u privatne svrhe bivše ministrice, plaćen je sredstvima iz EU fondova (85%) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Glavna državna odvjetnica priznala grešku u slučaju Žalac

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo