POČINJE CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE: / Nabavljeno je 360.000 doza, prvi put osigurano drugačije cjepivo. Ovo su rizične skupine

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Duško Marušić

Cjepivo je besplatno za one iz najrizičnijih skupina - starije od 65 godina, kronične bolesnike, zdravstvene i domske djelatnike te djecu i trudnice

3.11.2019.
21:01
PIXSELL / ilustracija, Duško Marušić
VOYO logo

Idućeg tjedna počinje cijepljenje protiv gripe, a ove sezone prvi put je nabavljeno tzv. četverovalentno cjepivo koje jamči veću zaštitu od virusa. Građanima će na raspolaganju biti 360.000 doza cjepiva, što je gotovo 10 posto više nego lani.

"Zbog povećanog sastava antigenskih skupina koje mogu izazvati zaštitu tim cjepivom se povećava statistički šansa da se učinkovitost poveća s obzirom na podudarnost virusa koji će cirkulirati u atmosferi", kazala je za HRTTatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja iz HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KREĆE CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE: /

Prvi put imamo cjepivo koje štiti od više tipova virusa, evo tko ga sve treba primiti

Image
KREĆE CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE: /

Prvi put imamo cjepivo koje štiti od više tipova virusa, evo tko ga sve treba primiti

'Najbitnije je da se cijepe pacijenti s malignim bolestima'

Cjepivo je besplatno za one iz najrizičnijih skupina - starije od 65 godina, kronične bolesnike, zdravstvene i domske djelatnike te djecu i trudnice.

"Najbitnije je da se cijepe pacijenti s malignim bolestima, međutim ne samo oni nego i njihovi ukućani zato što virus mogu donijeti pacijentu. Druga stvar su djeca, sve više djece imam u svojoj ambulanti, tako da preporučujem roditeljima da cijepe djecu", napominje specijalistica obiteljske medicine Branislava Ćilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle je godine od gripe oboljelo više od 60.000 ljudi i odnijela je 107 života, dok prognoze za ovu zasad nisu alarmantne, piše HRT.

Prije se naručivalo i po 700.000 doza cjepiva

Na pitanje hoće li 360.000 doza cjepiva biti dovoljno za sve koji će se htjeti cijepiti, dr. Rok Čivljak, pročelnik Zavoda za respiratorne infekcije u Klinici Dr. Fran Mihaljević kaže da to nikako nije dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, naručeno je više doza nego lani i dr. Čivljak vjeruje da će sve doze biti iskorištene. On ističe da se mora nadomjestiti pad procijepljenosti kućanstava u posljednjih 10 godina budući da se prije naručivalo i po 700.000 doza cjepiva.

Također ističe da je gripa uglavnom bezopasna, ali svima koji spadaju u rizične skupine preporučuje cijepljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo