OBVEZATNE UPUTE BROJ III / Postupak kandidiranja

Pravo predlaganja stranačkih odnosno kandidacijskih lista za izbor zastupnika u Hrvatski sabor (dalje: Sabor) imaju sve političke stranke registrirane u Republici Hrvatskoj na dan objave odluke o raspisivanju izbora u "Narodnim novinama" odnosno birači.

2.11.2011.
12:22
VOYO logo

Na temelju članka 56. točka 3. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor ("Narodne novine", broj120/11– pročišćeni tekst, dalje: Zakon) Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske propisuje:

Kandidiranje u I. do XI. izbornoj jedinici

Predlagatelji

1. Pravo predlaganja stranačkih odnosno kandidacijskih lista za izbor zastupnika u Hrvatski sabor (dalje: Sabor) imaju sve političke stranke registrirane u Republici Hrvatskoj na dan objave odluke o raspisivanju izbora u "Narodnim novinama" odnosno birači. Listu za izbor zastupnika u Sabor može samostalno predložiti jedna politička stranka te dvije ili više političkih stranaka odnosno stranačka koalicija. Političke stranke samostalno utvrđuju svoje stranačke liste i redoslijed na njima istaknutih kandidata, na način predviđen statutom političke stranke odnosno u skladu s posebnim statutarnim odlukama.

2. Birači predlažu kandidacijske liste na temelju pravovaljano prikupljenih potpisa birača. Za pravovaljanost prijedloga neovisne liste za izbor zastupnika u Sabor potrebno je prikupiti najmanje 500 potpisa birača izborne jedinice za koju se predlaže ta lista. Potpisi birača u postupku kandidiranja zastupnika prikupljaju se na propisanom obrascu u koji se unose: ime i prezime, osobni identifikacijski broj (dalje: OIB), adresa prijavljenog prebivališta, dan, mjesec i godina rođenja, broj važeće osobne iskaznice ili putovnice i mjesto izdavanja kao i potpis birača – predlagatelja.

3. Prijedlog stranačke liste potpisuje osoba ovlaštena za zastupanje političke stranke, dviju ili više političkih stranaka odnosno stranačke koalicije. Prijedlog neovisne liste potpisuje jedan od birača koji su predložili listu.

Naziv liste

4. U prijedlogu liste za izbor zastupnika u Sabor obvezatno se navodi naziv liste. Naziv liste jest puni naziv političke stranke odnosno političkih stranaka ili stranačke koalicije, koja je, odnosno koje su, listu predložile. Ako političke stranke koriste skraćeni naziv stranke odnosno stranaka ili stranačke koalicije u nazivu se mogu koristiti skraćenice. Ako kandidacijsku listu predlaže skupina birača njezin naziv je "neovisna lista". Neovisna lista identificira se prema imenu i prezimenu nositelja liste.

Nositelj liste

5. Nositelj liste ne mora biti kandidat na listi. Ista osoba može biti nositelj liste u više izbornih jedinica.

Kandidati i sadržaj prijedloga

6. Kandidatom se smije biti samo na jednoj listi i samo u jednoj izbornoj jedinici.

7. U prijedlogu liste za izbor zastupnika u Sabor u I. - X. izbornoj jedinici kandidati na listi moraju biti poredani od rednog broja 1 do zaključno rednog broja 14. Ako prijedlog liste sadrži manje od 14 kandidata lista nije pravovaljana. Ako prijedlog liste sadrži više od 14 kandidata smatrat će se da je pravovaljana lista od prvih 14 kandidata. Redoslijed kandidata istaknutih na listi samostalno utvrđuje predlagatelj.

8. U prijedlogu liste za izbor zastupnika u Sabor u XI. izbornoj jedinici na svakoj se kandidacijskoj listi predlaže najmanje 6, a najviše 14 kandidata. Ako prijedlog liste sadrži manje od 6 kandidata lista nije pravovaljana. Ako prijedlog liste sadrži više od 14 kandidata smatrat će se da je pravovaljana lista od prvih 14 kandidata. Redoslijed kandidata istaknutih na listi samostalno utvrđuje predlagatelj.

9. U prijedlogu liste za svakog se kandidata obvezatno navodi: ime i prezime, OIB, adresa prijavljenog prebivališta, dan, mjesec i godina rođenja, spol te broj važeće osobne iskaznice ili putovnice i mjesto izdavanja. Prijedlog liste kandidata je potpun i kad je upisan samo podatak OIB-a ili samo podaci osobne iskaznice, odnosno putovnice. U prijedlogu liste, uz ime i prezime kandidata, mogu se navesti akademski i stručni naziv i akademski stupanj kandidata u skladu sa Zakonom o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju ("Narodne novine", broj 107/07). Ako nisu navedeni u prijedlogu liste, akademski i stručni naziv i akademski stupanj kandidata mogu se navesti najkasnije do isteka roka za podnošenje prigovora u postupku kandidiranja.

10. Uz prijedlog liste kandidata obvezatno se dostavlja očitovanje kandidata o prihvaćanju kandidature ( obrazac OZ-17). Potpis kandidata na očitovanju nije potrebno ovjeriti.

Prispijeće lista

11. Prijedlozi lista moraju prispjeti Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske (dalje: Državno izborno povjerenstvo) najkasnije u roku 14 dana od dana raspisivanja izbora. Prijedlozi lista dostavljaju se na obrascima propisanim Obvezatnom uputom broj II Državnog izbornog povjerenstva. Uz obvezatni pisani oblik prijedloga, predlagatelji mogu dostaviti i prijedlog kandidature u elektronskom obliku, na magnetnom mediju, jedino uz korištenje programa koji mogu bez naknade preuzeti u Državnom izbornom povjerenstvu.

Odustanak od liste

12. Političke stranke koje su predložile prihvaćene liste kandidata za izbor zastupnika u Sabor, mogu na način predviđen njihovim statutom ili posebnom odlukom donesenom na temelju statuta odustati od te liste najkasnije 48 sati nakon što je kao prihvaćena bila objavljena od strane izbornog povjerenstva izborne jedinice. Za neovisnu listu odluku o odustajanju donosi nositelj liste. Pisana obavijest o odustanku mora prispjeti izbornom povjerenstvu izborne jedinice.

13. Nakon prihvaćanja liste nije dopušten odustanak jednog ili više kandidata s liste na kojoj su navedeni i takva će lista ostati pravovaljanom s imenima svih objavljenih kandidata.

Kandidiranje u XII. izbornoj jedinici

Predlagatelji

14. Pravo predlaganja kandidata nacionalnih manjina za zastupnike njihovih zamjenika imaju političke stranke, birači i udruge nacionalnih manjina. Ukoliko kandidata za zastupnika nacionalnih manjina i njegovog zamjenika (kada se uz zastupnika bira i njegov zamjenik) predlažu birači za pravovaljanost kandidature potrebno je prikupiti najmanje 100 potpisa birača. Kada pripadnici više nacionalnih manjina zajedno biraju jednog zastupnika u Sabor, tada pripadnici tih nacionalnih manjina mogu predložiti kandidata u jednom prijedlogu.

15. Pripadnici srpske, mađarske i talijanske nacionalne manjine uz kandidate odnosno kandidata predlažu i njihove zamjenike.

16. Po jednog kandidata za zastupnika u Sabor predlažu pripadnici: češke i slovačke; austrijske bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske; te albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine.

17. Potpisi birača u postupku kandidiranja zastupnika i zamjenika pripadnika nacionalnih manjina koji se biraju u XII. izbornoj jedinici prikupljaju se na propisanom obrascu u koji se unose: ime i prezime, OIB, nacionalnost, adresa prijavljenog prebivališta, dan, mjesec i godina rođenja, spol, broj važeće osobne iskaznice ili putovnice i mjesto izdavanja za svakog predloženog kandidata i njegovog zamjenika.

18. Prijedlog kandidata koje biraju pripadnici nacionalnih manjina potpisuje osoba ovlaštena za zastupanje političke stranke, dviju ili više političkih stranaka ili udruge nacionalnih manjina. Prijedlog neovisnog kandidata potpisuje jedan od birača koji su ga predložili.

Kandidati i sadržaj prijedloga

19. Kandidatom se smije biti samo u jednoj izbornoj jedinici i samo u jednom prijedlogu.

20. U prijedlogu kandidata i njegovog zamjenika pripadnika nacionalnih manjina koji se biraju u XII. izbornoj jedinici obvezatno se navodi: ime i prezime, OIB, nacionalnost, adresa prijavljenog prebivališta, dan, mjesec i godina rođenja, spol, broj važeće osobne iskaznice ili putovnice i mjesto izdavanja za svakog predloženog kandidata i njegovog zamjenika. Prijedlog kandidata je potpun i kada je upisan samo podatak OIB-a ili samo podaci osobne iskaznice, odnosno putovnice. U prijedlogu se, uz ime i prezime kandidata, mogu navesti akademski i stručni naziv i akademski stupanj kandidata u skladu sa Zakonom o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju ("Narodne novine", broj 107/07). Ako nisu navedeni u prijedlogu, stručni naziv i akademski stupanj kandidata mogu se navesti najkasnije do isteka roka za podnošenje prigovora u postupku kandidiranja.

21. Uz prijedlog kandidata i njegovog zamjenika obvezatno se dostavljaju očitovanja kandidata i njegovog zamjenika o prihvaćanju kandidature (obrazac OZ-17). Potpis kandidata i njegovog zamjenika na očitovanju nije potrebno ovjeriti.

Prispijeće kandidatura

22. Prijedlozi kandidatura moraju prispjeti Državnom izbornom povjerenstvu, najkasnije u roku 14 dana od dana raspisivanja izbora.

Odustanak od kandidature

23. Najkasnije 48 sati nakon što je prihvaćena i objavljena lista, od kandidature može odustati: neovisni kandidat, pisanim očitovanjem ovjerovljenim po javnom bilježniku, kandidat kojeg je predložila politička stranka odnosno udruga nacionalne manjine, uz pisanu suglasnost političke stranke odnosno udruge nacionalne manjine, politička stranka odnosno udruga nacionalne manjine koja je predložila kandidata.

24. Odustanak kandidata odnosi se i na njegova zamjenika.

Završne odredbe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

25. Riječi i pojmovi koji imaju rodno značenje odnose se jednako na ženski i muški rod, neovisno u kojem su rodu navedeni.

26. Ove Obvezatne upute stupaju na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa


PREDSJEDNIK

Branko Hrvatin, dipl. iur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo