ISPOVIJESTI HRVATICA O MOBBINGU: / 'Trgovkinja se šokirala kada sam joj rekla da ima pravo na 4 tjedna godišnjeg'

Image
Foto: Thinkstock

"Neriješeni sukobi prerastaju u neprimjereno ponašanje prema žrtvi mobbinga, događaju se razne spletke, poniženja, psihičko zlostavljanje zbog kojeg izabrana žrtva gubi svoje dostojanstvo.

28.9.2016.
12:08
Thinkstock
VOYO logo

Tako zlostavljanje na radnom mjestu opisuje Nataša Matošin Grbić koja je vlastita, ali i tuđa iskustva s mobbingom sažela u knjigu 'Ne, šefe' čija će promocija biti održana u četvrtak, 29. rujna, u 19 sati u Velvet Cafeu u Dežmanovoj ulici u Zagrebu.

Image
ZLOSTAVLJANJE NA RADNOM MJESTU: /

1.200 očajnika prijavilo mobbing

Image
ZLOSTAVLJANJE NA RADNOM MJESTU: /

1.200 očajnika prijavilo mobbing

Vlastita i tuđa iskustva s mobbingom

Autorica knjige rođena je i živi u Sisku, a po struci je magistar prava. Dugo je radila u pravosuđu i kroz radni vijek promijenila nekoliko tvrtki i različitih radnih mjesta, a s posljednjeg, koje je i opisano u ovoj knjizi, otišla je zbog mobbinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj knjizi o ovoj raširenoj pojavi o kojoj se više šuti nego govori, odlučila je otvoreno progovoriti nudeći primjere ponašanja koja predstavljaju zlostavljanje, zdravstvene smetnje koje se javljaju kod zlostavljanjih osoba, liječenje i druge načine izlaska iz uloge žrtve. U knjizi je ponajprije autoričino osobno iskustvo prolaska kroz mobbing, zdravstvene i druge smetnje koje je imala, osvještavanje problema te put do ozdravljenja.

Sama kaže da joj je cilj osvijestiti problem mobbinga i njegove štetne posljedice na svim društvenim razinama jer mobbing nije samo problem zlostavljača i zlostavljanje osobe, već i jedan od uzroka neproduktivnosti brojnih tvrtki, posebno javnih i državnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Ne odlaze mladi samo zato jer nema posla

"U mobbingu nema pobjednika, svi gube", kazala je za naš portal dodajući kako se malo priča i o tome da mnogi mladi koji su posljednjih godina iselili iz Hrvatske u Njemačku, Irsku, Švedsku i drugdje nisu to učinili samo zbog nezaposlenosti ili malih plaća, o čemu se u medijima najviše piše.

"Mnogo njih otišlo je upravo zbog nehumanih odnosa na radnom mjestu", kazala nam je Matošin Grbić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U knjizi, među ostalim, piše i o primjeru iz jednog trgovačkog lanca za koji je čula iz prve ruke.

Plaća 3000 kuna, a godišnjeg gotovo i nemaju

"Prema riječima osobe s kojom sam razgovarala, ti ljudi rade sve, i što trebaju i što ne trebaju. Broj radnih sati premašuje i one koje vidimo u američkim filmovima. Ipak, ima jedna razlika. Plaća im je od 2500 do 3000 kuna, a godišnjeg odmora gotovo da nemaju jer uvijek nedostaje radnika. Kada sam objasnila jednoj osobi, koja radi u trgovini i obratila mi se za pomoć, da je zakonski minimum godišnjeg odmora u jednoj kalendarskoj godini četiri tjedna, ostala je u šoku i rekla da je kod njih dva tjedna", napisala je u svojoj knjizi Matošin Grbić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjerena je da ljude treba osvijestiti i educirati o problemu zlostavljanja na radnom mjestu. "Jedino se kontinuiranom edukacijom svih sudionika svake radne sredine, bez obzira na djelatnost i radi li se o privatnoj ili državnoj tvrtki, mogu postići rezultati. Sila nikada nije riješila problem. To je ujedno i cilj ove knjige", kaže Matošin Grbić.

Njezinu knjigu predstavit će Melita Manojlović, life & business coach, koja je s autoricom prolazila sve faze oporavka od mobbinga te Mara Čuljak, koja je napisala predgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo