zakon iz 1978. / Predsjednik Ustavnog suda za RTL: 'Očekujemo da Sabor donese novi Zakon o pobačaju'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Sabor nije postupio po rješenju Ustavnog suda iz 2017. godine

10.5.2022.
12:41
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović poručio je za RTL da Hrvatski sabor nije izvršio obvezu prema rješenju Ustavnog suda, te je pozvao na donošenje novog zakona o pobačaju.

"Rješenjem od 21.2.17. Ustavni sud utvrdio je da je Zakon iz 1978. kojim je reguliran prekid trudnoće u skladu s Ustavom. Nadalje, Ustavni sud naložio je Hrvatskom saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon u kojem će propisati edukativne i preventivne mjere tako da prekid trudnoće bude izuzetak. Ovo iz razloga što je važeći Zakon zastario i donesen je u vrijeme bivšeg političkog i društvenog sustava. Hrvatski sabor do danas nije izvršio rješenje Ustavnog suda, što u svakom slučaju nije dobra poruka s obzirom da su odluke i rješenja Ustavnog suda obvezatni", stoji u izjavi predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako Ustavni sud očekuje da se njegovo rješenje izvrši i da Sabor donese novi zakon koji će biti u skladu s onim što je Ustavni sud utvrdio u obrazloženju rješenja iz 2017. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo