NAKON KRATKE I TEŠKE BOLESTI / Preminuo glumac Vanja Drach (77)

Image

U zagrebačkoj Klinici za plućne bolesti u nedjelju je preminuo poznati hrvatski glumac Vanja Drach (77), kojega ćemo pamtiti po mnogim kazališnim, filmskim, televizijskim i radijskim ulogama.

6.9.2009.
12:08
VOYO logo

ZAGREB - Poznati hrvatski glumac Vanja Drach (77) preminuo je u nedjelju nakon kratke i teške bolesti u zagrebačkoj Klinici za plućne bolesti Jordanovac.

Vanja Drach rođen je u Bošnjacima pokraj Vinkovaca 1932. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti 1956. Nakon završenog studija dvije godine glumi u Dramskom Kazalištu "Gavella", a potom prelazi u Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu.

Od 1975. kao slobodni umjetnik najviše nastupa u "Teatru u gostima", a povremeno u Teatru ITD te na Dubrovačkom ljetnom festivalu i Splitskom ljetu. Nakon pet godina vratio se u HNK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glumački talent potvrdio je u antičkim dramama, Shakespeareovim tragedijama i komedijama, Moliereovim komedijama te interpretacijama likova Miroslava Krleže.

Uz brojne značajne kazališne uloge Vanja Drach je odigrao više od dvadeset uloga u igranim filmovima različitih žanrova te televizijskim dramama i serijama. Desetljećima je surađivao i u dramskom programu Hrvatskog radija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobitnik je nagrade Tito Strozzi 1994. te nagrade Vladimir Nazor 2005. za životno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo