Primali poticaje pa otpuštali radnike

21.4.2012.
9:14
VOYO logo

Ti poslodavci sklopili su ugovore o zapošljavanju 515 osoba za koje su koristili financijska sredstva namijenjena poticanju zapošljavanja. No, zbog kršenja ugovornih obveza, primjerice neredovite uplate doprinosa i poreza, isplate plaća ili otpuštanja, od njih država sad traži povrat isplaćenih sredstava.

Prema podacima državne burze za zapošljavanje u 2009. godini zloupotreba mjera aktivne politike otkrivena je kod 84 poslodavca, u 2010. godini njihov broj je porastao na 192, dok je lani otkriveno 55 slučajeva, piše Zadarski list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebaju isplatiti uplaćena sredstva plus kamate

"Zavod svako kršenje ugovornih obveza smatra 'iskorištavanjem' mjera te se u trenutku kada se isto utvrdi odmah pristupa sankcioniranju, odnosno provođenju kaznenih odredbi ugovora. Primjerice, riječ je o povratu isplaćenih sredstava uvećanih za zakonsku zateznu kamatu", navode u HZZ-u.

Naime, korisnici sredstava za poticanje zapošljavanja dužni su HZZ-u kvartalno dostavljati dokaze o redovitoj uplati doprinosa i isplati plaće, a trebaju dokazati i da je visina uplaćenih doprinosa i isplaćene plaće sufinacirane osobe bila u visini potpore koju je poslodavac dobio, te da se broj zaposlenih nije smanjio. Drugim riječima, da poslodavac nije otpuštao, osim ako nije došlo do umirovljenja radnika ili odlaska na drugo radno mjesto, što je danas izuzetak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljene češće kontrole poslodavaca

U slučaju zloupotrebe sredstava poslodavac je obvezan vratiti isplaćena sredstva uvećana za kamatu u visini zakonske zatezne kamate. Slučajevi "iskorištavanja" najčešće su rješavani Sporazumom o izvansudskoj nagodbi o obročnom povratu sredstava, iako ima i slučajeva kada je burza pokrenula postupak ovrhe ili utuženja.

Kontrole poslodavaca trebale bi se dodatno ojačati, što se najavljuje s donošenjem zakona o poticanju zapošljavanja, a uvest će se i novčane kazne za poslodavce u slučaju zloupotrebe državnih sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo