Pripremite se za toplinski val u iduća četiri dana

Zbog najave toplinskog vala u iduća četiri dana, Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorili su građane da se paze tijekom idućih nekoliko dana.

15.6.2012.
19:57
VOYO logo

"Klonite se vrućine - izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 – 17 sati, izbjegavajte naporan fizički rad, potražite sjenu, ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu. Rashladite tijelo, tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale. Pijte redovito i dovoljno tekućine i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Jedite češće manje obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama", savjetuju u Ministarstvu zdravlja.

Građanima preporučavaju da rashlade svoje domove, odnosno da se sobna temperatura drži ispod 32 stupnja Celzijeva tijekom dana, a noću ispod 24 stupnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nazovite i posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Razgovarajte o toplinskom udaru s Vašom obitelji. Ako je netko koga Vi poznajete pod rizikom pomognite mu da dobije savjet i podršku. Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest. Ako uzimate lijekove, provjerite s liječnikom koji Vas liječi kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu", napominje još nadležno ministarstvo.

Podsjetimo, pojedini meteorolozi najavljuju kako bi temperature na istoku Hrvatske mogle doseći i 35 stupnjeva Celzijevih. U ostatku zemlje biti će tek stupanj ili dva 'svježije'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo