loše pripremljeni / Problematična matura: učenici lošiji iz engleskog, matematika im i dalje veliki bauk

Image

Kada bi se danas održavao ispit državne mature, za njega se potpuno spremnima smatra samo jedan posto maturanata

29.3.2018.
16:47
VOYO logo

Oko 3000 maturanata pisalo je besplatne probne ispite državne mature koje je početkom ožujka u Osijeku, Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku i Varaždinu organizirala Algebra, u sklopu najvećeg nacionalnog testiranja spremnosti za taj ispit.

Kako piše Glas Slavonije, u odnosu prema prijašnjim godinama, izvijestili su iz Algebre, znatno je pala uspješnost rješavanja ispita iz engleskoga jezika (za čak 13 postotnih bodova), predmeta s kojim su maturanti dosad tradicionalno imali najmanje problema, a poboljšanje se rezultata vidi na ispitu iz hrvatskoga jezika (za 10 postotnih bodova bolji rezultat).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matematika je i dalje najveća prepreka maturantima te na probnim ispitima iz toga predmeta, u usporedbi s drugima, i dalje ostvaruju najlošije rezultate. 

Kada bi se danas održavao ispit državne mature, za njega se potpuno spremnima smatra samo jedan posto maturanata, vrlo dobro pripremljenima osam posto, dobro pripremljenima 51 posto, loše ili nimalo pripremljenima čak 40 posto, a 33 posto učenika izjavilo je da pripreme još nije počelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iznenadili su nas nešto lošiji rezultati iz engleskog jezika, ali činjenica je da su se maturanti ove godine uglavnom odlučili za pisanje više razine. Također, dijelom bi za to mogla biti zaslužna i opuštenost prema tom predmetu, jer mnogi učenici imaju percepciju engleskog kao lakšeg predmeta. 

Kao i uvijek, matematika se smatra najzahtjevnijim predmetom, kojeg se maturanti najviše pribojavaju i za koji se najduže pripremaju", kazao je Toni Milun, profesor matematike na Visokom učilištu Algebra, koji je sudjelovao u pripremi probnih ispita mature iz matematike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Probne ispite iz hrvatskoga jezika na A razini najbolje su riješili maturanti u Dubrovniku (uspješnost rješavanja od 62 posto), a na B razini u Dubrovniku i Rijeci (62 posto). 

Matematiku na A razini najbolje su riješili učenici u Zagrebu (46 posto), a na B razini učenici iz Dubrovnika (51 posto). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Probni ispit iz engleskog jezika najbolje su na A razini riješili učenici u Varaždinu (62 posto), a na B razini učenici u Rijeci (postotak uspješnosti od 70 posto).

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo