KAKO ĆE SE PLENKOVIĆ SAD IZVUĆI? / Procurile kompromitirajuće informacije, premijeru se ne piše dobro: 'Neće me iznenaditi kad se objavi da je i njegova dionica završena'

Image
Foto: Neva Zganec/Pixsell

'Ja se neću šaliti s tim tko je AP jer je to potpuno jasno'

28.1.2023.
17:41
Neva Zganec/Pixsell
VOYO logo

Softver zbog kojeg je podignuta optužnica protiv Gabrijele Žalac navodno je prezentiran i premijeru Andreju Plenkoviću, u njegovom uredu, objavio je Telegram.

Ova informacija odmah je podigla buru te se od premijera traže ogovori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
AFERA ŽALAC /

Poznati političar udario tamo gdje najviše boli, premijeru neće biti dobro kad vidi što mu se sprema: 'Sad je jasno zašto se taj predmet 'kiselio' u ladicama'

Image
AFERA ŽALAC /

Poznati političar udario tamo gdje najviše boli, premijeru neće biti dobro kad vidi što mu se sprema: 'Sad je jasno zašto se taj predmet 'kiselio' u ladicama'

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u subotu je poručio da od Plenkovića i HDZ-a očekuje da daju jasne odgovore javnosti što se događalo u aferi Softver, a smatra i da bi DORH i policija trebali pozvati premijera na obavijesni razgovor jer je, kaže, jasno koja je njegova uloga u toj priči.

"Ja se neću šaliti s tim tko je AP jer je potpuno jasno tko je Andrej Plenković i koja je njegova uloga u čitavoj ovoj priči. Bilo bi izuzetno odgovorno od Plenkovića da izađe pred hrvatsku javnost i odgovori na brojna pitanja. HDZ i Plenković moraju odgovoriti kako su ponovno doveli Hrvatsku u situaciju da se hrpe novca nose u nekakvim torbama, izvlače iz države i državnih poslova i da se korupcija opet razmahuje", rekao je Grbin nakon konstituirajuće sjednice Glavnog odbora Foruma žena SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korupcija nije stvar samo jedne političke stranke, ona je problem države i problem koji košta sve građane ove zemlje i zato, poručio je Grbin, "Plenković i HDZ moraju itekako objasniti što se događalo jer ovdje nije stvar samo jedne osobe nego je bilo uključeno i jako puno ministara i državnih tajnika i direktora, apsolutno sve sfere upravljanja državom”.

Teško mi je, naglasio je, zamisliti da je sve stalo samo na Žalac, Rimac, u nekim drugim slučajevima Kuščeviću i ostalima. Građani ove zemlje to nisu zaslužili, Hrvatska zaslužuje bolje od ovog. Očekujemo od Plenkovića i HDZ-a da daju jasne odgovore što se ovdje događalo, poručio je u vezi s aferom Softver i prepiske Gabrijele Žalac i Josipe Rimac u kojoj se spominje AP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podrška najnovijoj Mostovoj inicijativi

Grbin je najavio da će podržati Mostovu inicijativu prikupljanja potpisa da se glavna državna odvjetnica dovede u Sabor jer se, ističe, o njenom izvješću mora raspravljati.

Inače, Most je danas na Twitteru objavio da pokreće oporbenu inicijativu prikupljanja potpisa za dovođenje glavne državne odvjetnice u Sabor zbog afere koja se, kako  kažu, "zvala Žalac, a sad se zove afera AP". "Sad je jasno zašto se taj predmet 'kiselio' u ladicama DORH-a. Zato što je u njega upleten glavom i bradom Andrej Plenković", ustvrdio je Most.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je danas rekao predsjednik SDP-a, već neko vrijeme izvješća i glavne državne odvjetnice i predsjednika Vrhovnog suda o stanju u pravosuđu na dnevni red Sabora dolaze isključivo i jedino na inicijativu oporbe jer "HDZ ne želi o tome razgovarati".

O tim izvješćima se razgovara isključivo kada oporba skupi potpise, a ima se pričati o puno toga, primjerice, zašto je ovaj konkretan slučaj toliko dugo čučao u ladici i zašto je morao doći Ured europskog javnog tužitelja u Hrvatsku da bi se ovaj postupak pomaknuo s mrtve točke, istaknuo je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ne mogu se oteti dojmu da inicijali AP u ovoj 'smradex' aferi imaju veze s time. Očekujem dodatni angažman DORH-a i policije da se stvar raščiste jer je iz poruka vidljivo da je 'AP ili bio potpuno nesposoban da vidi što mu se događa iza leđa ili je u to bio uključen, trećeg odgovora nema i to se mora istražiti', kazao je na pitanje treba li Plenkovića pozvati na obavijesni razgovor u aferi Softver. Ako DORH i policija ne postupe na taj način, oni će morati hrvatskim građanima podnijeti raport zašto to nisu napravili”, kazao je čelnik SDP-a.

O aferi se u subotu na Twitteru oglasila i dalija Orešković poznata kritičarka vladajućih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moje zastupničko pitanje na jednom od prethodnih aktualaca, sudjeluje li AP u podjeli novca izvučenog iz javnog sustava, nije bilo retorički trik. Iako AP na njega nije odgovorio, neće me iznenaditi kada se jednog dana objavi da je i njegova dionica završena", poručila je ova saborska zastupnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, stigao je dogovor iz Vlade.

"Premijer se očito o tome informirao, što nije sporno, jer i inače redovito komunicira o nizu tema s ministrima. No, niti on niti taj sastanak nisu imali nikakav utjecaj na odluke vezano uz softver ili uz odabir kompanije, što je jasno iz cjelokupnog procesa", poručuju iz Vlade, javljaju 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo