Prodaja povrća pala za 50 %, ne kupuju ni domaće!

Nakon smrtnih slučajeva koje u Njemačkoj uzrokovala opaka bakterija E.coli i sve većeg broja oboljelih, strah se proširio i na Hrvatsku.

1.6.2011.
14:25
VOYO logo

Mnogim proizvođačima u Hrvatskoj prodaja je unatrag tjedan dana – otkad Njemačka bilježi smrtne slučajeve uzrokovane E.coli na povrću i sve veći broj oboljelih – pala za 50 posto, otkriva Zlatko Zagorec, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara, napominjući kako nam se, očito, događa "domino-efekt", pa građani, u strahu od ove opake bakterije, sada ne kupuju niti domaće povrće!

"A kad građani ne kupuju, naravno, trgovci onda ne kupuju od nas, pa smo dovedeni u situaciju da, potpuno bezrazložno, bacamo svoje povrće u smeće! Nastavi li se ova histerija, bit ćemo dovedeni do ruba!", ogorčen je Zagorec, koji u razgovoru za Novi list ističe da je hrvatsko povrće strogo i višestruko kontrolirano, rigoroznije negoli se kontrolira drugdje u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog onoga što se događa u tim državama, ja sam već izgubio sto tisuća kuna, makar za domaće povrće garantiram da je najčišće u Europi!", kaže Zagorec.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da do sada nije zaprimljena niti jedna obavijest o mogućem uvozu povrća podrijetlom iz Njemačke ili Španjolske u Hrvatsku, koje bi moglo predstavljati rizik za zdravlje ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatska uvozi voća i povrća u vrijednosti od oko 160 milijuna kuna na mjesec! Što se povrća i voća tiče, lani smo ga u prva tri mjeseca izvezli u vrijednosti 40,1 milijuna kuna, uvezli pak daleko više, za nevjerojatnih 482 milijuna! Ove su se godine, pokazuju podaci za prva tri mjeseca, stvari donekle poboljšale, jer smo izvezli voća i povrća za 75 milijuna kuna, dok smo uvoz smanjili za oko milijun kuna, na 481 milijuna.

Kontrola hrane sve skuplja

Ukoliko proizvod koji se uvozi nosi svoj certifikat koji zadovoljava standarde, dodatne kontrole u Hrvatskoj nema. U dobroj vjeri, drugim riječima, preuzimamo zdravo za gotovo svu hranu koja nam dolazi iz EU, alarmirajući inspekciju samo ukoliko postoji sumnja na nešto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrošača je, naime, sve više, kontrola hrane je sve skuplja, pa je i EU prije šest godina uveo novi sustav kontrole, odnosno samokontrole hrane, u kojem je svatko tko sudjeluje u prehrambenom lancu, od polja do stola, dužan sam provjeravati ono što proizvodi.

Vezani članci:

arti-201106010292006 arti-201105300829006 arti-201105300086006 arti-201105310046006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo