PROGLAŠENA IZRAVNA OPASNOST U SPLITU, SNIMKA OTKRILA PRAVE RAZMJERE UNIŠTENJA: / 'Marjanu prijeti kataklizma'

Image
Foto: Facebook: Naš Marjan

"Gdje se god zbog bolesti ili fizičkih intervencija događaju uništenja vrijednih zelenih površina, tu kao društvo moramo reagirati bez oklijevanja", naglasio je Boban

6.2.2019.
11:34
Facebook: Naš Marjan
VOYO logo

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban u utorak je donio odluku o proglašenju izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode epidemije mediteranskog potkornjaka u Park-šumi Marjan, poručivši kako ne bi bilo dobro da se u toj park-šumi dogodi kataklizama.

Kako je u utorak navečer priopćila službena županijska stranica, Boban je takvu odluku donio nakon zahtjeva gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, te nakon izlaska na teren i konzultacija sa stručnjacima Hrvatskog šumarskog instituta i ravnateljem JU Park-šuma Marjan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izravna opasnost od nastanka elementarne nepogode

"Donio sam odluku o proglašenju izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode uzrokovane pojavama uništenja drvenaste vegetacije tijekom 2018. i 2019. na području gradskih kotareva Meje, Varoš i Spinut, na lokalitetu Park-šuma Marjan u gradu Splitu," rekao je župan Boban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, temeljem ove odluke sve nadležne institucije moraju napraviti maksimum da se spriječi stvarna elementarna nepogoda u Park-šumi Marjan.

"Županija je spremna sudjelovati u aktivnostima koje temeljem ove odluke pokrene Grad Split kao nadležno tijelo, odnosno koordinator i voditelj svih aktivnosti, ali i sve sastavnice Grada poput Civilne zaštite. Stručne službe Županije su po ovom pitanju na punom raspolaganju Gradu Splitu," kazao je župan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazio je nadu da će se dio marjanske šume ipak spasiti.

'Moramo regirati bez oklijevanja'

"Gdje se god zbog bolesti ili fizičkih intervencija događaju uništenja vrijednih zelenih površina, tu kao društvo moramo reagirati bez oklijevanja", naglasio je Boban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo učiniti sve što je u našoj moći da se očuva marjanska šuma, ali i da iz ovog tužnog primjera naučimo kako da nam se slične stvari na drugim lokacijama ne događaju u budućnosti. Iskreno se nadam da će po pitanju ovog nametnika struka na nacionalnoj razini naći rješenje", poručio je Boban.

Tajnik županijskog Povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda Martin Bućan objasnio je temeljem čega je takva odluka donesena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim zahtjeva splitskoga gradonačelnika, također smo imali mišljenja i nalaze Hrvatskog šumarskog instituta i mišljenje Javne ustanove za upravljanje park-šumom. Temeljem toga i našeg izlaska na teren u ponedjeljak poslijepodne, zajedno s kolegom iz stručnog Povjerenstva za Marjan, donijeli smo prijedlog odluke koji smo usaglasili s Povjerenstvom za procjenu šteta od elementarne nepogode i predložili županu donošenje ove odluke", rekao je Bućan.

Gdje je Javna ustanova u cijeloj priči?

Grad i Županija složni su u borbi s potkornjakom, no nije još poznato koliko je Javna ustanova "Marjan" uskladila strategiju s ostalim sudionicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je, naime, tražilo da gradska institucija sklopi ugovor za stručni nadzor doznačavanja zaraženih stabala s našim uglednim stručnjakom za potkornjake, dr. Milanom Pernekom, inače članom Povjerenstva.

Na Facebook stranici Javne ustanove objavljena je obavijest da su od Hrvatskih šuma zatražili stručnjake, a dr. Perneka zamolili da se očituje jer je navodno na sastanku u subotu izjavio kako nema potrebe da on sudjeluje. Javno otkrivanje takvih detalja s povjerljivog sastanka inače zatvorene institucije je dosta zanimljivo, piše Slobodna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, Povjerenstvo je dalo prednost angažiranju konja za poslove izvlačenja stabala iz teško dostupnih područja park-šume. No, Javna ustanova je na Facebooku objavila da je Ministarstvu poslala hitan upit smiju li se konji uopće koristiti na Marjanu, pri čemu citiraju članak Zakona o zaštiti životinja po kojem je to zabranjeno, osim na teško dostupnim područjima.

Slobodna dodaje i da je predstavnik ustanove, magistar šumarstva Ivan Ljubić, na sastanku Povjerenstva za Marjan istaknuo mišljenje u kojem stoji da je planirana metodologija zbog koje su mnogi Splićani prosvjedovali bila "optimalan način rješavanja ovog problema".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo