Smrdljivi Sisak na Reutersovoj listi najzagađenijih

Dok u danskoj metropoli 192 zemlje muku muče kako usuglasiti globalni sporazum koji će zamjeniti Kyoto , Reuters je objavio priče o mjestima čiji je okoliš ljudski nemar uništio.

7.12.2009.
19:44
VOYO logo

Povodom održavanja summita u Kopenhagenu, ugledna svjetska agencija 'razglednicu' iz našeg Siska smjestila je na početak svoje priče o najzagađenijim mjestima na planeti. Milan Bogičević ispričao je da njegova supruga dok vani suši, obavezno rublje mora dobro prekriti. "Ako bi ga preko noći ostavili na otvorenom, na njemu bi ujutro mogli vidjeti crne čestice, kao iz ugljena za roštilj", rekao je Bogičević. S obzirom da je cijeli život proveo u gradu kojeg zagađuje teška industrija, Siščanin kaže da uopće više ne osjeća smrad sumporovodika koji se širi iz obližnje rafinerije nafte. Reuters navodi da je Sisak zemljopisno od Zagreba, uređene hrvatske prijestolnice udaljen svega 50 kilometara, ali da su dva grada daleko po zaštiti okoliša. Razlika je još veća ako se usporedi s Jadranom i tamošnjom netaknutom prirodom, kao i planinama, navodi agencija. "Sisak izgleda kao ogoljeni planet, prekriven smrdljivom prašinom i dimom", piše autor ne zaboravljajući spomenuti da je grad u Hrvatskoj poznat upravo po zagađenom zraku.

Umirovljenik sisačke rafinerije Arid Medvedović požalio se da je preko tjedana smrad još podnošljiv, ali da je subotama i nedjeljama teško izdržati. Uz Sisak, na Reutersovoj listi mjesta u "kojima nitko ne želi biti", našli su se još Južni Ocean odnosno Antartik, Tuv Aimak u Mongoliji, Chicago i Hong Kong. U Kopenhagenu je u ponedjeljak počeo summit na kojem će se raspravljati o borbi protiv globalnog zatopljenja. Za neke stručnjake iz ovog područja to je najvažniji sastanak ikad održan, a o njegovoj važnosti svjedoči i dolazak američkog predsjednika Baracka Obame, francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyija i britanskog premijera Gordona Browna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-200912070383006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo