opasost rijeka i jezera / Smrt na vinkovačkom kupalištu uzburkala javnost: MUP izdao službeno upozorenje

Temperaturni šok, teške ozlijede, a u najgorem slučaju i smrt, posljedica su neoprezne potrage za osvježenjem na rjekama i jezerima. U zadnja dva dana izgubljena su dva mlada života na slavonskim kupalištima. Nedostatak opreza ali i alkohol doveli su do tragedije. Ministarstvo unutarnjih poslova odmah nakon toga izdalo je upozorenje kupačima

18.7.2015.
18:06
VOYO logo

Na vinkovačkom gradskom kupalištu Banja nedavno je smrtno stradao 22-godišnji mladić. U umjetnom jezeru potražio je osvježenje, ali iz njega više nije izašao. Tijelo je pronađeno blizu obale.

Mladi Vinkovčanin je navodno u vodu skočio pod utjecajem alkohola. Gdje god se može kupati, teško je odoljeti osvježenju, a ovi se kupači drže pravila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja dođem sjednem i rashladim se, ali ne ulazim odmah u vodu", rekao je David iz Vinkovaca. 

Kako bi se izbjegle tragedije, Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je savjete i upozorenja kupačima. Preporuka je da se ne pliva najmanje sat vremena nakon obroka, ne smije se ulaziti vruć u vodu, ne skakati u vodu nepoznate dubine. A treba izbjegavati kupanje na osamljenim i nesigurnim mjestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeke su posebno nesigurne zbog virova i jakih struja. Često mijenjaju svoj tok, a najopasniji su usjeci. Iako nisu protočna, ni jezera ne treba podcjenjivati. Imaju nagle promjene dubine i temperature, a kupače može ugroziti i raslinje. Treba biti oprezan i kod skakanja u vodu.

Na jedinom registriranom riječkom kupalištu u Hrvatskoj, karlovačkom Foginovom, kupači paze na sebe i druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na neka divlja kupališta u principu ne idemo, ovdje u Karlovcu ima dovoljno kupališta kojima su uređeni i prilazi u vodu pa nema potrebe ići na neka divlja mjesta", rekla je Tamara iz Karlovca. 

Spasioci neprestano obilaze i nadgledaju plažu i vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sada je ova sezona protekla dobro, imali smo par intervencija gdje smo morali zvati hitnu medicinsku pomoć, ali da smo imali utapanje, to nismo još imali ove sezone", rekao je voditelj spasilačke službe Dino Babić. 

Sva upozorenja ne vrijede samo za kupače na kontinentu. I na moru zbog nedostatka opreza može doći do temperaturnog šoka, ozlijeda ili smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo