Smrtonosna bakterija 'uništava' i cijele obitelji

Iako je izvor širenja bakterije E.

16.6.2011.
11:17
VOYO logo

Nakon niza vijesti o širenju ubojite bakterije E.coli putem povrća ujedno se proširila i panika među građanima Hrvatske, a time je automatski pala prodaja povrća.

Izvor širenja zaraze otkriven je u klicama graha na jednoj njemačkoj farmi, a do sada je zbog bakterije EHEC umrlo 37 osoba. Hrvatski proizvođači povrća tvrde da su izgubili 17 milijuna kuna zbog pada prodaje povrća. Najviše je pala domaća prodaja krastavaca - za 60 posto, zatim salate za 50 posto i rajčice za 40 posto. No, problem je što država u proračunu nema predviđena sredstva kojima bi nadoknadila tu štetu domaćim poljoprivrednim proizvođačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskim povrćarima u slučaju drastičnih gubitaka Vlada može pomoći donošenjem odluke o financijskoj pomoći iz državnog proračuna. No, kao i u slučaju velikih poplava i suša na poljoprivrednim usjevima, isplata se vjerojatno bude čekala mjesecima.

Osim hrvatskim, nanesena je golema šteta i uzgajivačima povrća u cijeloj Europi, a samo su španjolski povrćari, prema prvim procjenama, tjedno bili 200 milijuna eura na gubitku, piše Vjesnik. Često se uzgojem bave čitave obitelji tako da je pojava zaraze te panično izbjegavanje kupnje sumnjivog povrća, dovela u pitanje njihovu egzistenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska unija ovih je dana osnovala fond vrijedan 210 milijuna eura kako bi proizvođačima povrća nadoknadila gubitke zbog drastičnog pada prodaje njihove robe. Članovima organizacije proizvođača, u kojoj je 35 posto europskih proizvođača, ponudit će se dodatne kompenzacije, koje pokrivaju do 70 posto gubitaka.

Vezani članci:

arti-201106140183006 arti-201106141020006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo