ŠTO NAPRAVITI S OPASNIM PSIMA NAPADAČIMA? / Otto na resocijalizaciju, doge će biti usmrćene? 'Pas je udaran štapom, bila je to samoobrana'

Image

Prijatelji životinja kažu kako bi trebao promijeniti Pravilnik o opasnim psima

20.4.2019.
19:24
VOYO logo

Pas Otto koji je napao petoro ljudi na zagrebačkom Ksaveru izašao je iz karantene te će dobiti priiku za resocijalizaciju, no kakva je sudbina dvaju pasa pasmine dogo argentino iz Podravine od kojih je jedan izgrizao bebu, a drugi napao 15-godišnjeg mladića, pitaju se prijatelji životinja.

Prema Pravilniku o opasnim psima, pas koji ničim izazvan napadne čovjeka ili drugog psa mora proći školovanje, kastraciju i test socijalizacije. "Odmah izreći mjeru usmrćivanja bilo bi protuzakonito osim u slučajevima kada napad završi smrtnim ishodom za čovjeka. Kako slučajevi pasa iz Podravine srećom nisu završili smrtnim ishodom smatramo da i ta dva psa, jednako kao i pas Otto iz Zagreba, trebaju dobiti drugu priliku kako je, uostalom, i propisano Pravilnikom o opasnim psima”, kaže pravnica Ivana Lunka iz udruge Prijatelji životinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OVO JE GAZDA NAPADAČA OTTA: /

Najavljuje kako će sada nabaviti psa koji se koristio za borbe; 'Otta sam odgojio kao maznu mačku'

Image
OVO JE GAZDA NAPADAČA OTTA: /

Najavljuje kako će sada nabaviti psa koji se koristio za borbe; 'Otta sam odgojio kao maznu mačku'

Već je naređeno usmrćivanje?

Dodaje da, prema neslužbenim informacijama, za pse je već naređena mjera usmrćivanja unatoč tome što za to nisu ispunjene pretpostavke iz Pravilnika, priopćili su prijatelji životinja. Posebno je problematično što, prema saznanjima Prijatelja životinja, prema psu koji je napao mladića u Ferdinandovcu ne bi niti trebalo poduzimati mjere propisane Pravilnikom o opasnim psima jer je pas bio izazvan.

Naime, prema dojavama svjedoka koji žele ostati anonimni, pas je reagirao u samoobrani jer ga je 15-godišnjak udarao štapom. Stoga Lunka ističe: "Smatramo iznimno važnim da policija i veterinarska inspekcija prije odluke o usmrćivanju psa utvrde sve relevantne činjenice i da uzmu u obzir vjerodostojnost iskaza napadnutog mladića. Možemo očekivati da će skrbnici psa napad psa prikazati kao bezrazložan kako bi sa sebe maknuli prekršajnu odgovornost zbog udaranja psa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nadamo se da nije kasno'

Navode kako ovi slučajevi navode izmjenu Pravilnika o opasnim psima u smjeru zaštite pasa koji su žrtve ljudskog nemara i neodgovornosti. "Apsurdno je da veterinarska inspekcija naređuje usmrćivanje psa nakon što se skrbnik ogluši na propisane mjere, a skrbnik može već sutra nabaviti novoga psa prema kojemu se može jednako neodgovorno ponašati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato bi za takve slučajeve trebalo propisati mogućnost oduzimanja psa i njegova smještanja u sklonište te provođenje mjera socijalizacije i kastracije psa u skloništu. Sve te troškove treba naplatiti neodgovornom skrbniku, kao i boravak psa u skloništu do udomljenja, a ujedno mu zabraniti nabavljanje novih životinja”, kaže Lunka.

Navode kako je problem u neodgovornim skrbnicima, te kako je pas Otto žrtva neodgovornih skrbnika i nefunkcionalnog sustava prevencije takvih događaja. "Nadamo se da za pse iz Podravine još nije kasno i apeliramo na veterinarsku inspekciju da i ti psi dobiju jednaku priliku kao i Otto", zaključuju iz Prijatelja životinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo