NEOBIČNI NASRTAJI / Kornjače zadnjih dana napadaju kupače kod Trogira i Čiova: 'Ako je primijetite, jednu stvar nikako nemojte raditi!'

Kornjača nije ugrizla ženu jer ju je htjela napasti, objašnjava veterinarka Simona Matas, već se jednostavno branila svojim kljunom jer nema kako drugačije

2.8.2023.
23:46
VOYO logo

Zadnja dva dana na području Trogira i Čiova kornjače napadaju kupače. Jedna žena završila je s ugrizom, a u blizini drugog napada bilo je dijete, piše Danas.hr. Splićanku je na Čiovu, na metar i pol dubine, kornjača ugrizla za leđa i ostavila modricu od desetak centimetara.

"Za jedinku koja se može vidjeti u Dalmaciji na tim obalnim područjima smatramo da ima nekakav zdravstveni problem koji ne možemo reći, ali samim tim njenim ponašanjem nam daje do znanja da nešto s tom jedinkom nije u redu", objasnila je Simona Matas, veterinarka Aquariuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi napad kornjače dogodio se u Slatinama. Kornjača se u plićaku ponašala čudno i agresivno, a na sve to biologinja Tamara Sović kazala je da do ugriza uvijek može doći.

Ako su u plićaku, nešto nije u redu

"Ali da kornjača zapravo svom snagom ugrize čovjeka, taj ugriz bi bio puno gori jer bi ona doslovno otkinula kožu s leđa", objasnila je biologinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kornjače ne razlikuju hranu i, primjerice, ljudske prste, kazala je Simona. Ona nije ugrizla ženu jer ju je htjela napasti, dodaje veterinarka, već se jednostavno branila svojim kljunom jer nema kako drugačije.

Kornjače, inače, žive na kilometar i pol do dva od obale, a hrane se hranom s morskog dna. Ako se zadržavaju u plićaku vjerojatno nešto s njima nije u redu i potrebna im je pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OVDJE PLIVAJU 33 VRSTE /

Kolike su šanse da na Jadranu sretnete morskog psa? Nije nikoga napao već 15 godina: 'Kupači imaju puno veći problem'

Image
OVDJE PLIVAJU 33 VRSTE /

Kolike su šanse da na Jadranu sretnete morskog psa? Nije nikoga napao već 15 godina: 'Kupači imaju puno veći problem'

"Prije svega zato što kornjača koja je dobrog zdravstvenog stanja ne prilazi blizu obale, barem se ne zadržava neko dulje vrijeme u plićaku. Osobno pretpostavljam da je ta kornjača bila i maltretirana", objasnila je biologinja Tamara pa dodala da kornjače doista rijetko napadaju ljude.

Od kornjača se treba udaljiti i ne približavati im se, a Katarina iz Slovačke kaže da ih se ne boji i da bi ih htjela sresti. Smatra ih miroljubivim životinjama, a kada bi ih srela ostala bi mirna, ne bi se micala i samo bi ih promatrala. Isto to napravila bi i Letizia iz Francuske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Vladimir iz Njemačke kaže da bi se maknuo od kornjače kada bi je sreo.

"Ipak je ona divlja životinja i ne bismo je trebali uznemiravati", objašnjava, pa dodaje da je ne se boji. "Zašto bih se bojao kornjače, ajkule da", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaštićene su zakonom

"Shvaćamo da je ljudima zanimljivo vidjeti kornjaču i da je žele slikati i slično. Međutim, to se ne radi ako vidite kornjaču da je negdje u plićaku, u blizini obale", objasnila je veterinarka pa dodala da se od njih tada treba maknuti i nazvati 112.

Morski biolog i viši kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Draško Holcer, za RTL je objasnio da je prošle godine zabilježen prvi slučaj napada kornjače i da one zapravo nisu agresivne životinje. Smatra da je kornjača bila u strahu i da je zbog toga ugrizla ženu. Međutim, da odrasla glavata želva ugrize čovjeka vjerojatno bi mu otkinula prst ili komad kože.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako se ponašati kada je sretnete?

"Jednako kao i kad vidite bilo koju drugu životinju u moru. Baš smo dobili jednu snimku gdje su ljudi pronašli glavatu želvu pa su ju onda natezali za peraje, to je ono što apsolutno ne smijemo raditi. Želve su strogo zaštićene zakonom, zabranjeno je njihovo maltretiranje, lovljenje i slično", objasnio je Draško Holcer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte video: Gost Direkta o ugrizu kornjača: 'To je totalna iznimka, ali može vam otkinuti prst ili komad kože.' Što napraviti kada ju sretnete?

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo