ovo su simptomi bolesti / Svaka temperatura ne znači nužno zarazu koronavirusom, ali kontaktirajte liječnika telefonom!

Najčešći simptom zaraze je temperatura, praćena glavoboljom i umorom

11.3.2020.
19:13
VOYO logo

Epidemija bolesti Covid-19, kojom je u u svijetu od kraja prosinca zaraženo više od 110.000 ljudi, prerasla je u pandemiju, objavio je u srijedu ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"WHO procjenjuje 24 sata na dan razinu epidemije i sada smo zabrinuti kako alarmantnom razinom širenja tako i intenzitetom te alarmatnim razinama nečinjenja", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U protekla dva tjedna, broj slučajeva Covid-19 izvan žarišta u Kini povećao se 13 puta, a broj zahvaćenih zemalja utrostručio se, rekao je Tedors. 

Ukupan broj slučajeva u svijetu je premašio 119.000 u 114 zemalja i teritorija, a umrlo je više od 4.350 osoba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Unatoč proglašenju pandemije, a pod tim pojmom smatra se globalno širenje bolesti koje je teško kontrolirati, Tedros  je naglasio da je još moguće smanjiti broj novih zaraza odlučnom provedbom odgovarajućih zdravstvenih mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simptomi koronavirusa

Ponovit ćemo osnovne simptome koji bi mogli ukazivati na zaraženost koronavirusom.

Inkubacija koronavirusa traje i do dva tjedna. Najčešći simptom zaraze je temperatura, praćena glavoboljom i umorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Potom se, nakon tjedan dana, javlja i suhi kašalj, otežano disanje, kratkoća daha. Kod zaraženog koronavirusom mogu se javiti i bolovi u mišićima.

Image

Prema najnovijim istraživanjima doznalo se i da su pacijenti koji su završili na intenzivnoj njezin imali jače bolove u trbuhu i veći gubitak apetita u odnosu na bolesnike s blažim slučajevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Važno je napomenuti kako svaka temperatura ne znači zarazu koronavirusom, no bitno je da se svakako kontaktira liječnik no, istaknimo, telefonom, a ne osobnim odlaskom u ambulantu.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo