IMALE KUHINJU ILI NE / Sve škole 9. siječnja trebaju biti spremne za jedan besplatan obrok za učenike

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Bez obzira na to ima li škola školsku kuhinju ili ne, ima li blagovaonicu ili ne, svako dijete mora dobiti jedan obrok u danu

29.11.2022.
9:49
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Devetog siječnja, kada će i službeno početi drugo polugodište u osnovnim školama u Hrvatskoj, sve škole trebaju biti spremne za jedan besplatan obrok koji moraju osigurati za 311 tisuća djece, piše u utorak Večernji list.

Tako je to nedavno najavila Vlada i potvrdilo Ministarstvo, iako škole još čekaju službeni dopis, naročito zato što se bliže školski praznici, a škole se moraju organizirati i, uz sve ostalo, naručiti i hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvom mjerom, koja će državni proračun koštati 550 milijuna kuna, prehranu će za učenike, kao i dosad, u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju, sufinancirati i organizirati vlasnici i osnivači osnovnih škola, dakle jedinice lokalne samouprave, općine i gradovi, i to tako da će od drugog polugodišta osnivači dobiti 10 kuna po učeniku kako bi svakom učeniku osnovnih škola mogao biti osiguran barem jedan besplatan obrok.

Image
organizacija na osnivačima /

Svi osnovnoškolci imat će jedan besplatan obrok: Kakav će biti ovisit će o uvjetima koje imaju škole

Image
organizacija na osnivačima /

Svi osnovnoškolci imat će jedan besplatan obrok: Kakav će biti ovisit će o uvjetima koje imaju škole

Drugim riječima, bez obzira na to ima li škola školsku kuhinju ili ne, ima li blagovaonicu ili ne, svako dijete mora dobiti jedan obrok u danu. Dakle, u onim školama koje nemaju kuhinju, ili je pak imaju, ali nemaju dovoljno prostora za blagovaonicu, za svakog će učenika biti osiguran mliječni obrok. A mliječni obrok ne podrazumijeva samo sendviče i voće, već sve što ne zahtijeva kuhanje. One pak škole koje imaju dovoljno prostora - velike kuhinje, kuhare i blagovaonice, deset kuna koje će dobiti za svakog učenika mogu upotrijebiti za pripremu toplog obroka za sve učenike u školi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prehrana je i sada kod različitih osnivača osnovnih škola organizirana na različite načine, a tako će biti i u drugom polugodištu, pa se tako u nekim školama obroci pripremaju i poslužuju u školi, a u drugim školama se obroci za učenike dostavljaju ili iz drugih škola ili iz drugih ustanova, ovisno o infrastrukturnim uvjetima škola i načinu kako je to osnivač škola odlučio. Vrsta obroka (nutritivno vrijedan hladni ili kuhani obrok), osim o organizacijskim sposobnostima osnivača, ovisit će i o infrastrukturi koju škole trenutačno imaju na raspolaganju za pripremu i posluživanje jela učenicima", kažu u Ministarstvu obrazovanja, piše novinarka Večernjeg lista Lana Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo