Tadić ne želi vidjeti Mesića

Predsjednik Srbije Boris Tadić odbio je susret sa Stjepanom Mesićem navodeći kao kamen spoticanja hrvatski odnos prema kosovskoj neovisnosti.

12.12.2009.
11:07
VOYO logo

Iako se predsjednik Stjepan Mesić na kraju svog mandata želio susresti sa svim svojim kolegama, predsjednik Srbije Boris Tadić taj mu je susret uskratio.

Svoje 'ne' hrvatskom predsjedniku, Tadić je pojasnio angažmanom Hrvatske na strani Kosova u procesu u kojem Srbija pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu osporava kosovsku neovisnosti. Stoga, tvrdi Tadić, takav susret ne bi bio svrsishodan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ureda srbijanskog predsjednika još su poručili da bi bilo najbolje da Mesićev nasljednik ugosti Borisa Tadića, ako on pošalje pozitivne signale te kada se slegne bura oko hrvatskog angažmana u Haagu.

Srbijanski političari u posljednje vrijeme otvoreno napadaju Hrvatsku zbog Kosova, nazivajući podršku toj zemlji "izrazito neprijateljskim činom". A ministar Jermić kao glavnog krivca za loše odnose proziva Mesića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Tadić izjavio je da istupi hrvatskih političara i zastupnika pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu kvare odnose Srbije i Hrvatske.

"Iznošenje neistinitih tvrdnji hrvatskog predstavnika u stvari se može tumačiti kao miješanje u unutarnje stvari Srbije", kazao je Tadić nakon razgovora s mađarskim predsjednikom Lászlóm Sólyomijem na Paliću. No i Mađarska je priznala Kosovo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srbiji smeta izlaganje Hrvatske i Bugarske, kao susjednih zemalja. To je razumljivo. No, hrvatsko pozivanje na Ustav iz 1974. nema veze sa statusom Vojvodine. Ako se dobro pogleda naše obrazloženje pred Sudom, onda se vidi da je naglašena razlika između Vojvodine i Kosova. Optuživati Hrvatsku da zagovara odcjepljenje Vojvodine, što neki u Srbiji izravno govore, promašena je tema i zloporaba Hrvatske zbog problema s vlastitom javnošću te u 'nedoličnom' ponašanju Hrvatske traži alibi zbog mogućeg neuspjeha na Sudu", pojašnjava sugovornik Jutarnjeg lista.

Poznato je da se odnosi Zagreba i Beograda već neko vrijeme odvijaju silaznom putanjom. Uz Kosovo, problem je i hrvatsko inzistiranje na tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom u Haagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem da hrvatski dužnosnici definiraju svoju poziciju. Nadam se da njihova namjera nije da se naši odnosi spuste na niži nivo", rekao je srbijanski predsjednik Tadić.

No sugovornik Jutarnjeg iz državnog vrha tvrdi da će se odnosi dviju zemalja kratkoročno dodatno ohladiti, ali da temperatura neće "preći u minus" jer su obje zemlje zainteresirane za što bolje odnose i što tješnju suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo