INTERVJU ZA VIJESTI.HR / Tomašević: 'Sramotno je kako se Plenković održava na vlasti, a predsjednica se okružila polusvijetom'

'Teško mi je zamisliti da nakon Kolinde Grabar-Kitarović netko može biti gori predsjednik '

8.5.2019.
16:45
VOYO logo

Nositelj liste platforme Možemo!, Nove ljevice i ORAH-a na izborima za EU parlament i zastupnik u Gradskoj skupštini grada Zagreba Tomislav Tomašević u intervjuu videospecijala portala Vijesti.hr otkrio nam je kojim se temama planira baviti ako uđe u Europski parlament. 

Komentirao je aktualnu političku situaciju u Hrvatskoj i iznio žestoke kritike na račun Kolinde Grabar-Kitarović, Andreja Plenkovića, ali i Milana Bandića čiji je glasni kritičar u Skupštini grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko mandata očekujete i na kojim temama planirate inzistirati ako uđete u EU parlament? Što je to u vašem programu što vas razlikuje od ostalih?

Socijalna pravda, zaštita okoliša, radnička prava, rodna ravnopravnost i od tema na kojima ćemo inzistirati u EP-u - stanovanje dostupno svima - na europskoj razini je potrebna regulacija. Stavit ćemo zdravstvo kao temu, pogotovo javnu nabavu skupih lijekova za rijetke i teške bolesti. Bez centralizirane javne nabave na razini EU to neće biti izvedivo i održivo za zdravstveni sustav zemalja poput Hrvatske. Zatim, zabrana privatizacije vode i drugih prirodnih resursa. S četvrte strane, veća radnička prava. Borba protiv klimatskih promjena, zauzimat ćemo se za prelazak s fosilnih izvora energije na obnovljive izvore. Isto tako, u prvi plan ćemo staviti teme poput rodne ravnopravnosti. I na kraju, borba protiv fašizma koji, nažalost, jača u gotovo svim europskim zemljama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi će reći da vaša lista može stvoriti problema listi SDP-a. Je li po vama SDP vaš izravni konkurent ili ih uopće ne smatrate lijevom političkom opcijom?

SDP je lijevi centar, SDP više ne zastupa interese ljevice. Oni su davno odustali i od radnika i od manjina. Nisu dovoljno dobro branili prava ni etičkih ni seksualnih manjina. SDP je u rasulu, nema tamo ljudi, nema tamo ideja. Zato smo se i pojavili kao jedna moderna ljevica za 21. stoljeće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je Hrvatska po vama povukla jako malo sredstava iz EU fondova? Tko je kriv? 

Ne bih rekao da smo ušli nespremni. Mislim da u mnogo stvari pretjerano birokratiziraju i Vlada i ministarstva. Mislim da smo veći katolici od Pape kada gledam pravila same Europske komisije. Mislim da je to i nesposobnost jedinica lokalne samouprave. Ali, tu igra ulogu i politika jer se često gleda tko je gdje na vlasti i to nekad bude presudno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakvu biste ocjenu dali Vladi Andreja Plenkovića?

Prije svega, sramotan je način kako se ona održava na vlasti. Moram podsjetiti da je upravo premijer Plenković otvorio sezonu kupoprodaje zastupnika sa Sauchom. To je sramotno. I za one koji kupuju i za one koji su kupljeni. Bandić se u tome pokazao boljim i u Saboru i u Skupštini. To je prevara birača, to je demotivirajuće za demokraciju u Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznati ste kao žestoki politički suparnik Milanu Bandiću. Kako biste opisali njegovo vođenje Zagreba?

Milan Bandić, kao što se vidi iz ovih snimki sa suđenja u aferi Agram, upravlja gradom kao feudalac, njegovi pročelnici su na neki način vazali. Ostali niži u tom sustavu su kao kmetovi, a sve se to plaća našim novcem. S druge strane, nedostaje vrtića koji su prekrcani, imamo brojne probleme. Promet, da ne govorimo, krivi su prometni prioriteti. Ne zna se koja je prometna strategija što se tiče prometa u središtu grada. Gotovo 20 godina nije napravljen nijedan centimetar tramvajske pruge, imamo građane koji nemaju vode... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon EU izbora, na redu su predsjednički. Hoće li vaša koalicija imati kandidata za predsjednika?

To ćemo još odlučiti, vidjet ćemo. Zasad o tome nismo razmišljali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji li mogućnost da podržite Zorana Milanovića ako se kandidira?

Što se mene tiče, ne. Mislim da se, bez obzira na moje kritike na račun Davora Bernardića i način na koji vodi SDP, velik dio tih kritika odnosi i na način na koji je Milanović vodio SDP i kamo ga je vodio. Sjetimo se njegovih kompromisa sa šatorašima i u ekonomskom smislu nekih neoliberalnih poteza poput pokušaja koncesioniranja već izgrađenih autocesta čime bi država ostala bez vitalne infrastrukture. Tada se pokazalo da se SDP odlučio na neki treći put i izdao lijeve ideje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako komentirate Kolindu Grabar-Kitarović i njezin predsjednički mandat?

Ja mislim... teško mi je zamisliti da netko može biti gori predsjednik nakon nje. Tu su brojne afere, od promoviranja ustaškog pozdrava godinama da bi onda rekla da su je krivo savjetovali savjetnici, okružila se jednim polusvijetom, ljudima poput Zdravka Mamića, ljudima iz obavještajnog podzemlja. Podilazi stalno ekstremnoj desnici...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo