'Trebali bi zabraniti izvoz pšenice do kraja godine'

Zbog skupe pšenice najavljuje se i brojna poskupljenja ostalih namirnica. Ljubo Jurčić smatra da Vlada treba zabraniti uvoz i izvoz pšenice do kraja 2010.

7.8.2010.
11:08
VOYO logo

Cijelom svijetu prijeti znatno poskupljenje hrane pošto je ruski premijer Vladimir Putin zabranio izvoz žitarica iz zemlje kojoj su suša i požari devastirali ovogodišnji urod. Ta Putinova odluka izazvala je strku na svjetskim burzama pa je pšenica u jednom danu poskupjela više od šest posto, nakon što je njezina cijena u tjedan dana već skočila 25 posto.

Cijena pšenice se do kraja dana ipak stabilizirala i na francuskoj burzi Matif pala 10 posto u odnosu na jutarnju cijenu. Na burzama su skočile i cijene kukuruza, uljane repice, ječma... Analitičari stoga upozoravaju da nam prijeti poskupljenje kruha, mesa, ulja, keksa, mlijeka, piva i mnogih drugih prehrambenih proizvoda, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena pšenice mogla bi se, prognoziraju konzervativni mediji poput Financial Timesa i Bloomberga, približiti onoj u 2007. i 2008. godini. U svijetu, a i u Hrvatskoj one se pamte po velikom divljanju cijena hrane pošto je bušel pšenice (27,2 kilograma) na burzi u Chicagu dostigao 10 dolara.

Trenutačna cijena pšenice na burzama dostigla je gotovo 8,5 dolara za bušel, a ona koja se kupuje za isporuku u listopadu (futures ugovori) već je na 10 dolara, odnosno dvije kune po kilogramu. Crne prognoze pokazuju da bi cijena pšenice do kraja godine mogla dostići 13,5 dolara po bušelu (čak 2,73 kune po kg), što je najviše zabilježeno u veljači 2008. kada je cijena hrane dostigla svoj maksimum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da je pšenica u četvrtak na svjetskim tržištima stajala 1,70 kuna, zanimljivo je da su otkupljivači teškom mukom u Hrvatskoj pristali platiti pšenicu 1,20 kuna po kilogramu. Cijena pšenice na svjetskim burzama veća je od hrvatske četrdesetak posto. Pitanje je koliko će zbog skuplje pšenice u svijetu poskupjeti hrana u Hrvatskoj.

''Vlada treba zabraniti uvoz i izvoz pšenice do kraja godine da bi nas zaštitila od negativnih vanjskih učinaka. Imamo dovoljno pšenice za svoje potrebe. Hrana je više od tržišnog proizvoda'', ponudio je rješenje ekonomist Ljubo Jurčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi je na otkupnu cijenu pristao Agrokor, a u četvrtak se oglasila i Podravka koja će sada također pšenicu plaćati 1,20 kuna po kilogramu.

''Obzirom na nove okolnosti na tržištu, odnosno rast cijene pšenice, Podravka je izrazila spremnost da nadoknadi razliku u cijeni svim poljoprivrednicima od kojih je otkupila pšenicu. Razlika u cijeni odnosit će se na razliku između prvoponuđene cijene od 1,00 kn/kg te cijene koja je trenutačno postavljena na tržištu, a iznosi 1,20 kn/kg'', poručili su iz Podravke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je i Podravka ponudila identičnu cijenu kao i Agrokor, nameće se pitanje je li ovdje riječ o dogovoru, piše Večernji list.

Prethodni članak:

arti-201008040721006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo