TURISTIČKI BUM HRVATSKOG GRADA / Iznajmljivače su brojili na prste, a sada se približavaju Splitu: Noćenje u luksuznijem apartmanu i do 200 eura

Image
Foto: Goran Kovacic/Pixsell

'Moramo na vrijeme postaviti okvir kako nam se ne bi dogodilo ono što se događa mnogim gradskim destinacijama, a to je da u gradskom središtu nemate stanovnika', kaže direktor Turističke zajednice Petar Škarpa

10.7.2023.
14:37
Goran Kovacic/Pixsell
VOYO logo

Prije deset, petnaest godina u Rijeci se iznajmljivače moglo "nabrojiti na prste jedne ruke", ali sada je situacija posve drugačija. Sve je više onih koji kupe stan, ili naslijeđenu nekretninu u gradu odluče "dati" u turizam umjesto da uzmu podstanare, tim više što je od prije nekoliko godina u stambenoj zgradi postalo praktički nemoguće otvoriti hostel, piše Novi list.

Prema podacima Turističke zajednice grada (TZG) Rijeke, 2019. godine u gradu je bio registriran 1021 iznajmljivač i 3717 kreveta u privatnom smještaju. Danas su u Rijeci 1333 iznajmljivača koji nude 5150 kreveta. Dakle, u četiri godine broj kreveta je povećan za 1433. Broj iznajmljivača u ovoj godini porastao je za 30 posto u odnosu na 2019., a broj kreveta za 39 posto. Brojke nisu male, ali neobične su jer Rijeka nije tipična turistička destinacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HOĆE LI PROPASTI SEZONA? /

Rupe u rezervacijama ogromne, ali iznajmljivači ne brinu: 'Ma sad su cijene nešto više, popunit će se to'

Image
HOĆE LI PROPASTI SEZONA? /

Rupe u rezervacijama ogromne, ali iznajmljivači ne brinu: 'Ma sad su cijene nešto više, popunit će se to'

'Turizam u Rijeci može funkcionirati 365 dana'

Podaci TZG-a Rijeka pokazuju i kako u strukturi privatnog smještaja u Rijeci za sada još uvijek ima malo kuća za odmor, njih 17, od čega ih je pet s četiri zvjezdice i 12 s tri zvjezdice. Za usporedbu, Rijeka je 2019. imala 11 kuća za odmor. Privatni smještaj čini više od 50 posto turističkog prometa u Rijeci, kaže Petar Škarpa, direktor TZG-a Rijeka dodajući da privatni iznajmljivači rade cijele godine i imaju jako dobre dane iskorištenosti kapaciteta.

Cijena noćenja u luksuznijem apartmanu lani tijekom ljeta popela i do 200 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je da privatni smještaj, osim u broju, raste i u kvaliteti. Vidljiv je i porast broja iznajmljivača i kvalitete što znači da su brojni sugrađani prepoznali turizam kao gospodarsku granu u kojoj mogu ostvariti bolje prihode za sebe i svoju obitelj. Isto tako treba istaknuti da su riječki iznajmljivači pokazali kako se i u zimskim mjesecima može dobro raditi, a što potvrđuje i činjenica da je u prvih pet mjeseci ove godine riječki privatni smještaj po ostvarenim prometima bio u top deset u Hrvatskoj. To govori da turizam u Rijeci doista može funkcionirati 365 dana", kazao je Škarpa.

'Moramo na vrijeme postaviti okvir'

Da je Rijeka u principu last-minute destinacija kaže Terezija Tia Komarić, voditeljica ureda integralnog hotela Molo Longo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smještaj se rezervira dosta kasno tako da na odluku o dolasku dosta utječu i vremenske prilike, koje nam u svibnju i lipnju nisu pretjerano išle na ruku. Ipak i dalje su nam rezultati bolji od lani te smo zadovoljni i podacima o popunjenosti i zaradi u predsezoni. Ove se sezone osjeti kako su gosti oprezniji što se tiče potrošnje", kaže ona.

Škarpa, pak, ističe kako Rijeka za sada nije u opasnosti da "skrene" u overturizam, a o budućnosti riječkog obiteljskog smještaja odgovor će dati Plan razvoja turizma grada za idućih pet godina, čije se donošenje najavljuje za jesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da ćemo kroz taj dokument doći do toga koja je granična vrijednost broja iznajmljivača na području grada. Iako, mi još imamo puno prostora za rast, međutim moramo na vrijeme postaviti okvir kako nam se ne bi dogodilo ono što se događa mnogim gradskim destinacijama, a to je da u gradskom središtu nemate stanovnika, već su objekti isključivo namijenjeni turizmu", kazao je direktor TZG-a Rijeke.

POGLEDAJTE VIDEO: Kvarner ruši turističke rekorde, a Rijeka se itekako ističe po broju gostiju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo