UKRAJINCI PREUZIMAJU NAJVEĆEG PROIZVOĐAČA PILETINE U REGIJI: / Hoće li pilići tovljeni GMO hranom preplaviti tržište?

Image
Foto: PIXSELL, Vjeran Žganec-Rogulja

Nakon što je prije mjesec dana objavljeno da će ukrajinski MHP preuzeti Perutninu,

24.10.2018.
20:21
PIXSELL, Vjeran Žganec-Rogulja
VOYO logo

Ukrajinska kompanija MHP posve je blizu preuzimanja kontrole nad najvećim proizvođačem pilećeg mesa na području Jugoistočne Evrope, slovenske Perutnine Ptuj, piše bh. portal Klix.ba upozoravajući da ukrajinsku kompaniju prate glasine o tome da piliće prilikom uzgoja hrane genetski modificiranom (GMO) hranom.

Nakon što je prije mjesec dana objavljeno da će ukrajinski MHP preuzeti Perutninu, u Sloveniji i Srbiji pojavile su se informacije da pitanje GMO-a u Ukrajini nije najbolje regulirano pa se stoga ondje koristi stočna hrana u kojoj ima genetski modificirane soje i kukuruza. Perutnina Ptuj sastoji se, inače, od 19 kompanija koje, osim u Sloveniji, posluju u BiH, Srbiji, Makedoniji, Rumunjskoj, Austriji te u Hrvatskoj gdje imaju tvornicu Pipo d.o.o. u Čakovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠT /

O DONOSI NOVI ZAKON O GMO-u U HRVATSKOJ? Pokušali smo doznati pravu istinu o temi koja je izazvala burne reakcije u javnosti

Image
ŠT /

O DONOSI NOVI ZAKON O GMO-u U HRVATSKOJ? Pokušali smo doznati pravu istinu o temi koja je izazvala burne reakcije u javnosti

Zlorabe rupu u sporazumu o slobodnoj trgovini

Klix.ba piše kako bi s ovom akvizicijom proizvođači mesa u EU mogli biti suočeni s neograničenim i bescarinskim uvozom pilećeg mesa iz Ukrajine, a s obzirom na rupe u sporazumu o slobodnoj trgovini između te zemlje i Europske unije.

Novac.hr pisao je nedavno o tome kako se MHP ljetos našao na udaru europskih peradarskih tvrtki koje su tvrdile da zlorabi spomenutu prazninu u sporazumu o slobodnoj trgovini EU i Ukrajine pa u svoje tvrtke u EU (u Nizozmeskoj i Slovačkoj) bez carine uvozi pileća krila s dijelom prsa, što je oslobođeno carina, a zatim odvaja prsa te ih prodaje zasebno ostvarujući na taj način veliku dobit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ukrajini nije obvezno označavati porijeklo peradi

Povrh svega, piše Klix.ba, u slučaju plasiranja pilećeg mesa iz Ukrajine na teritorij EU, kupci neće imati informacija o porijeklu proizvoda budući da u Ukrajini označavanje porijekla nije obvezno. MHP je vodeći ukrajinski proizvođač peradi, a oko 40 posto proizvedene peradi plasira u šezdesetak zemalja diljem svijeta.

Iza MHP stoji ukrajinski milijarder s Fiorbesove liste Jurij Kosiuk, čije bogatstvo je procijenjeno na 1,4 milijarde dolara. Kosiuk je pregovore o preuzimanju Perutnine Ptuj vodio još od 2014. godine. Kompaniju MHP preuzeo je 2008. godine, a ona je lani proizvela 308 tisuća tona peradarskih proizvoda. Istodobno, Perutnina Ptuj prošle je godine proizvela više od 82 tisuće tona mesa peradi te više od 29 tisuća tona pilećih kobasica, ostvarivši prihod od oko 257 milijuna eura, što je 4,8 posto više nego 2016. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo