UZBUNA NA JUGU HRVATSKE: / Cijepite djecu! Zaraza je stigla na 100 kilometara od Splita i brzo se širi

Image
Foto: PIXSELL

"Mi smo jedna od lošijih županija što se tiče procijepljenosti, doduše i ostalih cjepiva.

25.5.2018.
20:55
PIXSELL
VOYO logo

U Splitsko-dalmatinskoj županiji i na jugu Hrvatske polako se pale alarmi nakon što je ovih dana objavljena informacija o prvom slučaju ospica u susjednoj Hercegovini. Naime, oboljeli dječak iz Čitluka primljen je u bolnicu u Mostaru, a u tamošnjoj Hercegovačko-neretvanskoj županiji strahuje se od epidemije ospica.

Image
PRVI SLUČAJ OSPICA U SUSJEDNOJ BiH: /

Prijeti epidemija zarazne bolesti, oboljeli dječak nije cijepljen

Image
PRVI SLUČAJ OSPICA U SUSJEDNOJ BiH: /

Prijeti epidemija zarazne bolesti, oboljeli dječak nije cijepljen

S ove strane granice, koju zaraza kao takvu ne prepoznaje, u Splitsko-dalmatinskoj županiji procijepljenost djece predškolske dobi je 78 posto, a one starije 92 posto. Rizik, dakle, postoji jer da se bolest ne bi širila, procijepljenost mora biti barem 95 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župan: Ne slušajte kvaziznanstvenike ili političare

"Mi smo jedna od lošijih županija što se tiče procijepljenosti, doduše i ostalih cjepiva. Ali ovo nam je sad najalarmantnija situacija jer su se u susjedstvu pojavile morbile, zbog čega postoji mogućnost brzog širenja u populaciji jer se prenose kapljičnim putem", kazala je za RTLŽeljka Karin, liječnica školske medicine i ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Splitu.

Epidemiolozi pozivaju roditelje da cijepe djecu, a apelu se pridružio i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne treba slušati kvaziznastvenike ili političare, treba slušati struku koja poziva sve roditelje da cijepe djecu jer na taj način ćemo spriječiti i gore situacije", poručio je župan Boban.

"Da se mome djetetu nešto dogodi, grizla bih se do kraja života"

Unatoč svemu tome, i dalje ima roditelja koji odgađaju ili odbijanju cijepljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovakvim situacijama roditelji odreagiraju na način da se javljaju. Već nakon epidemije u Srbiji imali smo nešto bolje rezultate", kazala je za RTL splitska pedijatrica Snježana Kapor Jeričević.

"Da ne dam cjepivo djetetetu, a da mu se nešto dogodi, grizla bih se do kraja života", kazala je pred RTL-ovom kamerom jedna Splićanka, a druga je u sličnom tonu napomenula: "Bilo bi me strah da ne cijepim dijete, ne bih htjela svaki dan u budućnosti misliti hoće li se nešto dogoditi baš zato što ga nisam cjepila."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi simptomi ospica su kihanje, kašalj, konjuktivitis te visoka temperatura.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo