stižu poskupljenja / Tomašević: 'Voda će poskupjeti 15 posto, stalno pucanje cijevi je neizdrživo'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Tomislav Tomašević te zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet nakon obilaska škole Petar Zrinski u Krajiškoj ulici u Zagrebu gdje su završeni radovi na cjelovitoj obnovi obratili su se novinarima

17.1.2023.
11:03
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević te zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet, u pratnji ravnateljice Mirjane Jermol, posjetili su Osnovnu školu Petar Zrinski u Krajiškoj ulici u Zagrebu gdje su završeni radovi na cjelovitoj obnovi.
Završetkom obnove te škole obnovljene su sve potresom oštećene osnovne škole u gradu Zagrebu. Riječ je o šestom cjelovito obnovljenom školskom objektu, te devetoj školi koja je otvorena u proteklih godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nema ljepše stvari nego otvorit novu školu'

Gradonačelnik i njegovi zamjenici obratili su se nakon toga novinarima

"Uzbuđen sam jer nema ljepše stvari nego otvoriti novu ili obnovljenu školu. Obnova je bila opsežna i kompleksna, ali je sad gotova. Ovo je deveta škola otvorena u posljednjih godinu
dana. Grad je sad završio cjelovite obnove svih osnovnih škola, to nije mali popravak, nego defacto nova škola. Čak 125 milijuna kuna ili 16.6 milijuna eura je koštala ova škola- najveći dio tog novca je iz Fonda solidarnosti. Ovo je obnovljena škola, sve unutra je potpuno novo, konstrukcijski može izdržati veći potres od onog što je bio u Zagrebu. Ima tu još nekog posla oko fasade i na igralištu, ali to će biti gotovo do svibnja, ali najvažnije da su se djeca u drugom polugodištu napokon djeca vratila u školu . Vratilo se 515 se učenika, a bili su smješteni u 5 drugih škola", kazao je Tomašević te dodao kako je Grad Zagreb završio obnovu 5 cjelovitih škola, a sada je ovo šesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Imat ćemo sastanak s Bačićem ovaj tjedan'

Na redovitoj konferenciji za medije koja je uslijedila nakon toga pitali su ga hoće li proraditi skijaške staze na Sljemenu, o obnovi gradske jezgre, o najavljenom poskupljenju vode…

Rekao je da očekuje da će novi ministar Branko Bačić bolje organizirati obnovu i da se tome nada

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam gradonačelnik tek godinu i pol, a ovo je treći ministar graditeljstva. Imat ćemo sastanak već ovaj tjedan. Saborski klub je u nedjelju iznio 10 konkretnih koraka kako ubrzati i unaprijediti obnovu privatnih zgrada, ne samo u Zagrebu nego i na Baniji i podržavamo te korake. Pozdravljam centralizaciju obnove, jer nije dobro imati obnovu na 3 institucije i dogodilo se ono čega sam se pribojavao da će biti prepucavanja tko je odgovoran za što, da će biti loših i personalnih odnosa i na kraju da će sve ići sporije i kompliciranije ", kazao je gradonačelnik.

Image
Gradska plinara Zagreb /

Kreće li ogrijevna sezona u Zagrebu na vrijeme i zašto Tomislavu Tomaševiću stiže nova kaznena prijava?

Image
Gradska plinara Zagreb /

Kreće li ogrijevna sezona u Zagrebu na vrijeme i zašto Tomislavu Tomaševiću stiže nova kaznena prijava?

Što sa skijanjem na Sljemenu?

Na novinarsko pitanje hoće li proraditi skijaške staze za građane grada Zagreba, da ne rade topovi i da sve što se zadnjih mjesec i pol radilo se samo za Snježnu kraljicu kazao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao sam sve što sam mislio o Snježnoj kraljici. Imat ćemo razgovore sa Skijaškim savezom i Vladom oko toga da se Grad Zagreb potpuno potencijalno povuče iz financiranja što neće zaustaviti Snježnu kraljicu jer trenutno Grad Zagreb financira Snježnu kraljicu, ove godine s manje od 10 posto, a prije je financirao s više od 50 posto. Znači ja sam 5 puta zajedno sa gradskom skupštinom smanjio financiranje iz gradskog proračuna za Snježnu kraljicu. A što se tiče rekreativne sezone to ovisi o kvaliteti snijega i o tome odlučuje ustanova za upravljanje sportskim objektima, a oni će se obratiti javnosti kada uvjeti budu takvi da se stvore uvjeti sa dosnježnjavanjem za rekreativnu sezonu", kazao je Tomašević.

O ZET-u i kaznenim prijavama

Tomašević je na presici potvrdio i kako je ZET raskinuo ugovor o obljepljivanju reklama na vozila te rekao kako se radi o pet milijuna prihoda za ZET.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grad Zagreb s druge strane ZET-u daje milijardu iz proračuna. Grad je uskratio suglasnost ZET-u za obljepljivanje tramvaja. Ja i dalje stojim pri svom stavu oko uskrate te suglasnosti"

Pozvao je reklamnu tvrtku, koja mu prijeti da će podići protiv njega kaznenu prijavu zbog neizvršenog ugovora, neka ga slobodno prijavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo kakve prijetnje, a ovo su prijetnje sa kaznenim prijavama, neće me pokolebati. Ja dobivam prijetnje kaznenim prijavama non stop. Ja ostajem pri svom, a svaka tvrtka ima pravo zaštiti svoj interes na sudu", istaknuo je Tomašević.

O poskupljenjima

Na pitanje o poskupljenju vodovodnih usluga za građane, gradonačelnik je rekao kako investiranje potrebno, jer je samo u prošlom tjednu došlo do pucanja dva magistralna cjevovod. No isto tako naglasio je da će biti poskupljenje od 15 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče vode, Zagreb ima jedinstvenu situaciju u Hrvatskoj. Samo prošli tjedan smo imali dva pucanja magistralnog cjevovoda. To je neizdrživa situacija. S obzirom na to da je Vlada odgodila uredbu, nećemo ići na poskupljenje od 20 posto, nego 15 posto jer su i dalje potrebna sredstva za obnovu infrastrukture i nema druge opcije jer vodoopskrbna poduzeća moraju biti samoodrživa, 30 posto ćemo financirati iz poskupljenja, a 70 posto ćemo povući iz EU fondova, zato je poskupljenje jedini način. Što se tiče prijedloga HSLS-a da se uzme kredit, pa krediti su već uzeti, a kako ćete i vraćati taj kredit ako ne povećate prihode?", zaključio je Tomašević.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo