Kazao povjereniku EU da im kasne plaće, pa dobio otkaz

Sindikat novinara Hrvatske poslao je priopćenje medijima u kojem izražava protivljenje izvanrednom otkazu ugovora o radu Anti Paviću, glavnom sindikalnom povjereniku Podružnice SNH Business.hr-a.

21.3.2012.
14:12
VOYO logo

Kako kažu u priopćenju, u Business.hr-u su Paviću izvanredno otkazali ugovor o radu zbog toga što je šefa Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, veleposlanika Paula Vandorena, koji je bio gost tvrtke, upoznao s činjenicom da radnicima plaće kasne nekoliko mjeseci, a obvezni doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje nisu im uplaćeni od studenoga 2010. godine.

Sindikat taj potez naziva neprihvatljivim, a protivan je i Zakonu o radu koji posebno štiti sindikalne povjerenike od otkaza. "Članak 249. Zakona o radu izričito kaže: (1) Sindikalnom povjereniku za vrijeme obavljanja te dužnosti i šest mjeseci nakon prestanka te dužnosti, a bez suglasnosti sindikata nije moguće: 1) otkazati ugovor o radu, ili 2) na drugi način staviti ga u nepovoljniji položaj u odnosu na njegove dotadašnje uvjete rada i u odnosu na ostale radnike", upozorava Sindikat novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SNH traži od poslovodstva Business.hr-a da hitno poništi odluku o izvanrednom otkazu Paviću "u interesu poštivanja zakonodavstva Republike Hrvatske i ugleda tvrtke koji je ovakvim nezakonitim postupkom poslovodstva ozbiljno narušen".

"Otkaz sindikalnom povjereniku protusindikalni je čin zastrašivanja radnika kojim se radnicima pokušava uskratiti temeljno ljudsko pravo na sindikalno organiziranje, a time i na djelotvornu zaštitu koju samo organizirani u sindikat mogu ostvariti u ovom 'divljem' kapitalizmu", poručio je sindikat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike