VIŠE NIJEDNO RODILIŠTE U ZAGREBU NE DOPUŠTA PRATNJU NA PORODU: / 'Žene moraju rađati same, u najranjivijim trenucima'

Image

'I tako je već godinu dana gotovo 80% rodilišta zatvoreno za pratnju, a trudnicama i rodiljama je država ponovo okrenula leđa',

2.4.2021.
19:38
VOYO logo

Posljednje zagrebačko rodilište koje je dopuštalo pratnju ženama na porodu jučer je odlučilo da žene moraju rađati same, upozorila je Udruga "Roda - Roditelji u akciji" na Facebooku.

Uz svoju objavu priložili su i odluku predstojnika Klinike na Svetom Duhu, Berivoja Miškovića. U odluci se pojašnjava da se do daljnjeg obustavlja pratnja supruga/partnera na porođaju, zbog "pogoršane epidemiološke situacije i prekapacitiranosti odjela".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KILOMETARSKE KOLONE NA GRANICAMA UOČI USKRSNOG VIKENDA: /

Na prijelazima sa Slovenijom čeka se satima

Image
KILOMETARSKE KOLONE NA GRANICAMA UOČI USKRSNOG VIKENDA: /

Na prijelazima sa Slovenijom čeka se satima

'Istovremeno, turisti u većim brojevima dolaze preko granice u Hrvatsku'

"Jedino zagrebačko rodilište otvoreno za pratnju na porodu, ono na Svetom Duhu, jučer je odlučilo da žene moraju rađati same, bez osobe koju dobro poznaju i kojoj vjeruju, u najranjivijim trenucima. Sada Zagreb nema ni to jedno rodilište gdje je (bila) moguća pratnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, turisti dolaze u većim brojevima preko granice u Hrvatsku. Za njih su dovoljno dobri negativni rezultati na istim "brzim testovima" koji se koriste za rodilje i njihovu pratnju na prijemu u rodilište. Kako to da se turisti mogu slobodno kretati na temelju istog testa koji više nije dovoljno dobar za ulazak u rodilište? Zašto rodilje moraju rađati same, bez pratnje.

Dok je u drugim europskim zemljama, pratnja na porodu tema za koju država daje jasne smjernice, kod nas Ministarstvo zdravstva (opet) kukavički prebacuje lopticu na bolnice, bez naputka da je pratnja na porodu važan prioritet koji treba osigurati osim u iznimnim situacijama", napisala je Udruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema informacijama Udruge "Roda - Roditelji u akciji" rodilište u Rijeci, Puli, Čakovcu, Pakracu i Vinkovcima trenutno su otvorena za pratnju. "Jedan KBC od ukupno sedam; četiri opće bolnice od ukupno 23.

I tako je već godinu dana gotovo 80% rodilišta zatvoreno za pratnju, a trudnicama i rodiljama je država ponovo okrenula leđa", zaključili su iz Udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo