USPOREDILI SMO CIJENE / Niti u jednoj europskoj metropoli ne može se parkirati za manje od eura

Ako danas parkirate u središtu Zagreba umjesto dosadašnjih šest platit ćete 12 kuna po satu

30.7.2018.
22:49
VOYO logo

Posljednjih 8 godina Milan Bandić je cijene parkinga prikladno spuštao - i to uoči svakih izbora.  Ali isto je tako istina da smo parkiranje u Zagrebu zadnje tri godine plaćali 6 kuna po satu - dakle 80 eurocenti. Za manje od eura ne možete parkirati ni u jednoj europskoj metropoli. 

>>Poskupljuje parkiranje u Zagrebu: Evo koliko će vas ono koštati od ponedjeljka

Plaćat će se skuplje u sve tri parkirne zone. I u svim javnim garažama. A napalata parkinga produžena je u centru zagreba za jedan sat. Građani su ljuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa kažem da je to sramota, samovolja gradonačelnika zagrebačkog".

"Više se nemamo čemu ni iznenaditi, svaki dan nas gule s nečim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, ako danas parkirate u središtu Zagreba umjesto dosadašnjih šest platit ćete 12 kuna po satu, ali to je i dalje jeftinije nego u drugim europskim metropolama. 

Jer u Londonu se sat vremena parkiranja u prosjeku plaća više od 10 eura. U Stockholmu sedam eura i 60 centi. Skuplji je i Amsterdam, sat vremena u centru – gotovo 4 i pol eura. Četiri eura stoji parkiranje u Parizu, a 2 eura i deset centi u Beču s kojim se Zagreb često uspoređuje. Ali parking u Zagrebu cijenom je puno bliže Budimpešti, gdje sat također stoji euro i šezdeset centi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U postotku je to veliko poskupljenje, ali bilo je jeftino, da budem iskren, bilo je poprilično jeftino u odnosnu na Graz, Beč, Munchen, Koeln".

"Ja čak mislim da bi trebalo biti skuplje, to je moje mišljenje. Što je parking u centru grada skuplji to će se ljudi više voziti javnim prijevozom i opterećenje grada prometom će biti manje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No da će se to zaista i dogoditi, prometni stručnjaci ne vjeruju. Jer, barem zasad, nisu se mijenjale cijene dnevnih, mjesečnih i godišnjih parkirnih karata.

"Ukoliko želimo zbilja potaknuti što više korištenje javnog prijevoza  i što manje dolazak u grad vozilima, treba destimulirati one dnevne migracije, dakle ljude koji svakodnevno parkiraju i budu parkirani cijeli dan. Tu je upravo problem, u tim povlaštenim i komercijalnim kartama koje bi trebalo na drugačiji način regulirati", kaže Marko Ševrović s Fakulteta prometnih znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najskuplju parking kartu plaća se u Dubrovniku. U nultoj zoni uz povijesnu jezgru povlaštene karte ne vrijede, parking se plaća od nula do 24 i tijekom sezone stoji 75 kuna po satu. Ta karta šest puta je skuplja od one zagrebačke. 

"To ovisi o sezoni i broju parkirnih mjesta u gradu. Zbog infrastrukture grada svjesni smo da nema dovoljno parkirnih mjesta na svemu", kaže Tomislav Tabak, direktor Sanitata Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljetni i zimski režim imaju i drugi gradovi. Ako sada u Rijeci parkirate u nultoj zoni sat ćete platiti 7 ili 10 kuna. U središtu Zadra 12, a u Splitu na parkiralištu uz rivu sat stoji 20 kuna. 

"To je ok, nije nam skupo, samo da smo blizu mjestu", kaže Dena iz Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je ok, toliko košta i parkirna garaža u Beču tako da ok je cijena", kaže Mak iz Austrije. 

Da, Split se približio Beču. A Zagreb i nakon poskupljenja ima jedan od jeftinijih parkinga u Europi.   Još jeftiniji su Beograd, Ljubljana, Varšava, Sofija i Bukurešt.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo