otoci Jadranskog mora / Zadarski otoci - otoci zadarskog arhipelaga

Image
Foto: Pixsell

Zadarski arhipelag sastoji se od 300 otoka koji su smješteni uz zadarsku obalu Jadranskog mora.

17.1.2018.
12:44
Pixsell
VOYO logo

Najveći i najnaseljeniji zadarski otoci su Dugi otok, Ugljan i Pag.Uz gore već spomenute, neki od najvećih zadarskih otoka su Pašman, Vir, Molat i Silba. Pošto je većina zadarskih otoka nenaseljena do njih je teško doći.

Vir je jedan od rijetkih zadarskih otoka, ali i hrvatskih otoka općenito koji bilježi veliki rast stanovništa. 3 000 stanovnika na otoku većinom žive u tri veća naselja Vir, Torovi i Lozice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Silba je zadarski otok koji je bio naseljen još u ilirska vremena. U srednjem vijeku ovaj zadarski otok bio je feud zadarskog ženskog benediktinskog samostana sv. Marije.

Zadarski otok Pašman naseljen je bio već u razdoblju paleolita, a za vrijeme srednjeg vijeka bio je feud zadarskih samostana i aristokracije. Na otoku se nalazi samostan i crkva sv. Kuzme i Damjana koji je bio jedan od centara glagoljaškog pisma, a danas je jedini muški benediktinski samostan u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Molat je zadarski otok sa površinom od 22 kilometra kvadratna koji naseljavaju 192 stanovnika. Otok je poznat po jednoj od najstarijih ribarskih zadruga u Dalmaciji. osnovanoj 1907. godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo