francuska tradicija / Zagreb noćas nije spavao: 'Nuit Blanche' ili Besana noć stigla je u metropolu i oduševila uzvanike

U sklopu festivala Francuske u Hrvatskoj Rande vu, u Zagrebu je održana Bijela noć- prepuna ulične kulture. Mnogobrojne izložbe, performansi i instalacije sinoć su zabavljale Zagrepčane, a kako je sve izgledalo, provjerite u videoprilogu

27.9.2015.
19:06
VOYO logo

Zagreb noćas nije spavao. Nuit Blanche ili Besana noć stigla je u hrvatsku metropolu. 

15 punktova s oko 30 događanja, dašak kulture unio je novi ritam u grad, a sve je počelo u Klovićevim dvorima. Na izložbi "Street art 2.0: Inovacija u srcu pokreta" prikazana je povijest i pregled ulične umjetnosti. A posjetitelji su je mogli i sami stvarati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je nešto novo, suvremeno, zabavno, interaktivno! Namijenjeno je svim uzrastima. Možes se igrati s umjetničkim vrstama i možes stvarati vlastitu umjetnost", oduševljena je Michele Boccoz, francuska veleposlanica u Hrvatskoj.

Kada je noć već spustila zastore, priroda je zasjala. Na red su došli posjetitelji koji su postali dio izložbe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo lijepo, bili su kao nekakvi svjetleći lusteri koju su sve obasjali, prekrasno izgleda", rekao je jedan od posjetitelja. 

Svjetlosno-zvučna mobilna instalacija visećeg vrta sa živim biljkama oduševila je mnoge. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Presretna sam jer su ljudi osjetili i izrazili ono što im je na srcu. Poanta instalacije jest u promjeni načina na koji gledamo na patnju, jer ponekad samo trebamo drukčiju perspektivu", izjavila je umjetnica Pascale Peyret.

Ideja dolazi iz Pariza a proširila se cijelom svijetom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Biti vani, biti na ulici, to je dio francuske umjetničke tradicije. Biti vani i otvoriti umjetničke institucije koje su inače okrenute prema tradicionalnim oblicima umjetničkog izražavanja prema vani, prema interaktivnosti", objasnila je Alemka LIsinski, festival Rendez-vous.

Neprospavana Bijela noć godila je Zagrebu. Toliko da ne bi bilo loše kada bi imali još i koju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo