priča je malo šuplja / Žalac je pokazala ugovor, ali otvorilo se novo pitanje: Je li Mercedes u najmu ili pod leasingom?

Image
Foto: Pixsell

U dvorištu ministričinih roditelja je nekoliko automobila pa se postavlja pitanje što će im još i Mercedes

21.3.2019.
22:52
Pixsell
VOYO logo

U sokaku ministrice Žalac u Vinkovcima sigurno se pitaju jel' igra mečka, odnosno zašto svi pričaju o Mečki E klase njezine majke za koju sama ministrica nije znala je li u najmu ili je kupljena, ali stajala je u njezinom dvorištu neko vrijeme.

"Govorimo o automobilu koji su moji roditelji kupili prije dva mjeseca. On je rentan kroz ugovor o najmu i to je to. I kad se otplati onda će se kupiti, vjerojatno", rekla je ministrica Gabrijela Žalac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Javnost je na uvid dobila ugovor o najmu, ali opet se otvorilo novo pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi nemamo ovu tvrtku rent a car da bi se bavili rent a carom klasičnim. Jel' bi onda mi konkurirali našim kupcima. Ako kupac trenutno nema dovoljno sredstava na korištenje, on plaća mjesečnu ratu pa poslije ako se odluči kupiti onda mu se to odbija od cijene", rekao je Josip Stojanović Jolly, vlasnik rent a cara.

Prema ovom scenariju to više nije najam već leasing jer u rent a caru nema otkupa! Ali, to nije ni leasing po zakonu već izigravanje zakona. Zbog takvog poslovanja brojnih rent a car tvrtki bune se u udruženju leasing društava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod operativnog leasinga koji je najbliži poslu dugoročnog najma u fokusu je korištenje objekta leasinga, a ne stjecanje vlasništva. Ako se netko bavi poslovima leasinga, a da nije podložan ispunjenju svih regulatornih zahtjeva u znatno je povoljnijoj poziciji, od troškova poslovanja, kompleksnosti poslovanja, prava i odgovornosti prema svim stranama uključenim u posao leasinga."

Postoji i drugi scenarij. Kad istekne leasing kod Mercedes Benza, oni mogu ispostaviti fakturu direktno majci ministrice Žalac. Da bi bilo sve po pravilima, od cijene se ne odbija već plaćeni najam, nego auto ima svoju tržištu cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi aute sve financiramo preko Mercedes Bezn leasinga, tako mi to radimo. Kad dajemo u najam, može eventualno bit 5 ili 10 posto veća ili ista, zavisi koliko ga mi teško ili lako prodamo", kazao je Stojanović.

A u dvorištu ministričinih roditelja parkirane su dvije Mazde i majčina službena Škoda. Peugeot s kojim je ministrica naletjela na dijete je također na majku. Opravdano je pitati se što će im još skupocjeni Mercedes?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stoji u mom dvorištu iz određenog razloga jer je brat dovezao svoj auto kod mame i nema se gdje parkirati i to je to", pojasnila je ministrica.

Ispred kuće ima mjesta bar za šest automobila. I još nešto - žele li njezina majka ili otac voziti novi Mercedes morali bi prijeći put od četiri kilometra do kuće gdje živi ministrica. A najzabavnije je to što nitko više nije vidio novi Mercedes otkako je javnost počela propitivati čiji je doista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo