Zbog ušiju kod djece škole alarmirale Zavod za javno zdravstvo

I ove godine osnovne škole nije zaobišao problem malih parazita sivo-bijele boje.

27.10.2014.
11:40
VOYO logo

Razumljivo, jer onaj tko se ogluši o obveznoj higijeni djeteta, može biti prijavljen Centru za socijalnu skrb.

"Ako u školi vide da neki roditelj nije postupio prema naputku iz letka, imamo pravo pozvati roditelja i pojasniti mu kako treba postupiti. Dogodi li se da ponovno ne postupi prema naputcima, imamo pravo aktivirati i Centar. Ima, naime, roditelja koji smatraju da će pranjem kose svoga djeteta ukloniti uši, no to nije točno, odnosno nipošto nije dovoljno", pojašnjava za Glas Slavonijedr. Vesna Buljan, voditeljica Školske medicine ZZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak ponoviti

Naime, nakon temeljitog pranja šamponom protiv ušiju, kosa se obvezno mora dobro i dugotrajno iščešljavati gustim češljem koji se umoči u neki kiseli medij, bio to limunov sok, voda s octom ili kakvu drugu sličnu tekućinu. Nakon tjedan dana, savjetuje dr. Buljan, potrebno je ponoviti postupak, a obično se dogodi da već dan ili dva nakon prvoga temeljitog pranja i iščešljavanja uši, odnosno gnjide, budu uništene. Ipak, predostrožnosti radi, postupak se ponavlja, a obvezno je i promijeniti posteljinu te pregledati kosu ostalih ukućana.

Inače, već ako jedna osoba u domaćinstvu ili kolektivu dobije uši, kaže dr. Buljan, postoji velika opasnost da će se proširiti i na ostale, jer taj parazit lako se dodirom prenosi na drugoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo