prvi problemi / Zbog Vladinih mjera trgovci ograničuju količine namirnica po osobi? 'Trebamo spriječiti udar kupaca na nas!'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

'To će biti problem za vinare, slastičare i ostale koji trebaju veću količinu šećera', rekao je vlasnik trgovačkog lanca

10.9.2022.
17:30
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Vladine mjere za pomoć građanima i ublažavanje posljedica krize među kojima je ograničavanje cijene za devet osnovnih namirnica stupile su na snagu danas i već su uzrokovale prve probleme. Izgleda da su neki trgovci počeli ograničavati količine osnovnih namirnica koje pojedinačni kupci mogu kupiti odjednom.

Ovo se jutros dogodilo Slavoncu Darku Pešutiću kojem u trgovini Boso, jedinoj u njegovom selu Lužani, nisu dopustili da kupi više od dvije kile šećera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledajte, moram ispeći pekmez od šljiva i došao sam po četiri kile šećera, a meni žena kaže - ne može, dozvoljene su samo dvije. Rekao sam joj, slušaj, ja nosim četiri, a ti ih kucaj kako god znaš i umiješ", rekao je za Jutarnji list.

Spomenuti je dnevni list provjerio informaciju u trgovačkom lancu Boso, gdje su im potvrdili kako je na šećer uveden limit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možete uzeti maksimalno dvije kile. Ne znam što da vam kažem, možete obići više trgovina ako vam baš treba", rekla nam je prodavačica u jednoj od Bosovih trgovina i potvrdila da su ovo pravilo uveli nakon što je cijena šećera ograničena.

Image
što s prekršiteljima? /

Vladine mjere kreću od sutra, trgovci još ništa ne znaju: 'Ovo je nemoguće preko noći'

Image
što s prekršiteljima? /

Vladine mjere kreću od sutra, trgovci još ništa ne znaju: 'Ovo je nemoguće preko noći'

A posljedice ovakve prakse biti će mnogo dalekosežnije od pečenja pekmeza za osobe potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja imam registriran OPG i imam tri hektara šipka kojeg ću uskoro brati i od njega raditi pekmez. Pa gdje da kupim šećer? Ok, obići ću autom, ali Boso je jedina trgovina u našem mjestu i to će biti veliki problem svima onima koji su teže pokretni ili nemaju vozilo", požalio se Pešutić.

Jutarnji je kontaktirao vlasnika Bosa, Bosiljka Stanića koji je potvrdio kako je uvedeno ograničenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi na šećeru trenutno gubimo kunu i 50 lipa po kilogramu u odnosu na nabavnu cijenu. Ograničenje smo uveli kako bismo spriječili udar potrošača, a za dalje ćemo vidjeti. Mislim da to neće biti problem za obične potrošače već za vinare, slastičare i ostale koji trebaju veću količinu šećera", kazao je Stanić za Jutarnji.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo