ŽESTOKA PORUKA: / 'Ne možemo imati religiozno zdravstvo, zamislite da je liječnik Jehovin svjedok i odbija dati transfuziju'

Image

Ginekolozi se bore kako bi se ograničilo pravo na priziv savjesti kolegama koji odbijaju izvoditi abortuse i poručuju da je , 'klerikalizacija zdravstva neprihvatljiva je u 21.

3.12.2017.
9:34
VOYO logo

Troje ginekologa dr. Jasenka Grujić, dr. Gorjana Grujić i dr. Dubravko Lepušić traže da se pacijentima osiguraju svi medicinski zahvati te ističu kako bi pravo liječnika na priziv savjesti ipak trebalo ograničiti.

"Ideja je da pokušamo dokazati da je priziv savjesti u medicini, zapravo, religijski priziv, utemeljen na religijskom vjerovanju", kaže dr. Jasenka Grujić, ističući kako je opasno za živote pacijentica da im se uskraćuje pobačaj i kontracepcija zbog religioznih motiva. Kažu i kako se uskraćivanjem abortusa neće roditi više djece, nego će se žene samo okrenuti opasnijim i neprovjerenim metodama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'POZIVAJU SE NA SAVJEST, A NOĆU RADE ILEGALNE ABORTUSE': /

Evo koliko košta 'savjest' pojedinih liječnika

Image
'POZIVAJU SE NA SAVJEST, A NOĆU RADE ILEGALNE ABORTUSE': /

Evo koliko košta 'savjest' pojedinih liječnika

Pravo pacijenta je iznad prava liječnika

"Ne možemo imati religiozno zdravstvo, ova klerikalizacija zdravstva neprihvatljiva je u 21. stoljeću" nastavlja Grujić dodajući da je odbijanje pobačaja na zahtjev poštivanje religioznog nauka bez obzira kako se to predstavlja u javnosti.

Pravna znanost naravno priznaje priziv savjest te se ističe kako se ubraja u slobode građana, ali se ne smije kositi s pravilima struke i ugrožavati zdravlje pacijenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravo na priziv savjesti za liječnike danas se manifestira na, uvjetno rečeno, razini vulgarne prijave upravi bolnice u kojoj liječnik jednostavno napiše da od određenog dana zbog priziva savjesti više neće raditi abortuse i time se više ne mora baviti takvim zahtjevima", tumači Dubravko Lepušić, ginekolog koji ističe i druge potencijalne probleme u vezi s prizivom savjesti u medicini.

"Lako je zamisliva situacija u kojoj liječnik koji pripada Jehovinim svjedocima, možda nekoj sekti, odbija dati transfuziju pacijentu zbog svoje savjesti, a na kraju zbog toga stradava pacijent", kaže Lepušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar neodređen

"Treba poštovati postojeći zakon dok se on ne promijeni. Zakon liječnicima dopušta priziv savjesti", kaže dr. Milan Kujundžić, ministar zdravstva, objašnjavajući kako je postojeći zakon činjenica koju treba poštovati.

"Priziv savjesti se može ograničiti, to je dopustivo, ali mora biti riješeno zakonom, a dotad poštujemo zakon, dodao je pritom ministar, ne iznoseći svoje mišljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja je zbog učestalosti priziva savjesti, kada u pet javnih bolnica nije bilo moguće dobiti pobačaj na zahtjev, tek odlukom ministra iz 2014. godine osigurala ženama da na području svake županije imaju makar jednu bolnicu koja izvodi pobačaj na zahtjev.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo