ŽIVI U HRVATSKOJ 33 GODINE: / 'Moja obitelj u Siriji nema vode i hrane, oboljeli su i od tifusa'

Image
Foto: AFP

"Često se čujem s obitelji u Siriji. Imaju tifus koji se proširio jer nema pitke vode, a voda koju dostavljaju cisternama dolazi iz nepoznatog izvora. Nema hrane, novca, lijekova...

23.8.2015.
14:49
AFP
VOYO logo

Jihad Sharifi, koji je 1982. godine doselio u Hrvatsku a danas živi u Zaprešiću i dalje ima obitelj u Siriji. Ondje su mu dvojica braće i tri sestre s kojima se često čuje, pišu 24sata. Kaže da je situacija u Siriji zaista dramatična.

"Često se čujem s njima i ondje je situacija zaista dramatična. Imaju tifus koji se proširio jer nema pitke vode, a voda koju dostavljaju cisternama dolazi iz nepoznatog izvora. Nema hrane, novca, lijekova... Nitko ne bježi jer želi, nego jer mora", ispričao je Sharifi ogorčen eskalacijom situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvijek primali izbjeglice bez pitanja odakle dolaze

Ujedno ističe kako je njegova rodna zemlja uvijek primala brojne izbjeglice i da nikada nitko nije pitao odakle dolaze. "Sad su svi zaboravili da je narod Sirije izbjeglicama ponudio, ne kampove, nego su otvorili vrata svojih domova. U vlastitim kućama ljudi su prihvatili izbjeglice i pomogli im. U Jordanu nas smještaju u kamp koji više sliči logoru, a u Libanonu su nam jasno dali do znanja da nismo dobrodošli, pa i oni koji su uspjeli stići u tu zemlju zbog pritisaka bježe iz nje", kaže za 24sata dodajući kako ne razumije zašto su Katar, Saudijska Arabija i Emirati zatvorili svoje granice.

Jihad Sharifi u Hrvatskoj radi kao sudski tumač i prevoditelj za arapski jezik.Ovdje je zasnovao obitelj, ima suprugu i dvoje djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

24sata/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo