Jednostavna zimnicaDomaći ajvar, pinđur, turšija i kisele paprike

Domaći ajvar, pinđur, turšija i kisele paprike

Vrijeme je pripremanja zimnice, a iako je nebrojeno puno načina pripreme namirnica, uvijek smo u potrazi za domaćim okusima. Izdvojili smo četiri jednostavna recepta za ajvar, pinđur, turšiju i kisele paprike koji vam neće oduzeti puno vremena, a oduševit će vaše nepce.

Ajvar



Sastojci:

1 kg mesnatih paprika
50 dag patlidžana
15 dag ulja
2 češnja češnjaka
1 feferon
sol, papar
ocat po ukusu


Priprema:
Paprike operite, osušite pa ih ispecite na ploči štednjaka ili u pećnici. Kad se ohlade, ogulite ih i odstranite sjemenke. Patlidžane prerežite po dužini, poprskajte uljem i pecite u pećnici dok ne omekšaju.

Kad se ohlade, ogulite ih pa skupa s paprikama i feferonima usitnite ili sameljite u stroju za meso. Dodajte preostalo ulje, usitnjeni češnjak i po želji octa. Kuhajte masu uz često miješanje dok se ne zgusne. Važno je često miješati kako ajvar ne bi zagorio.


Pinđur


Foto: thinkstock

Sastojci:

5 kg crvenih paprika - roga
1,5 kg patlidžana
2 kg rajčice
3 dcl ulja
2 žlice soli
125 gr šećera
1 do 2 feferone
1,5 dcl vinskog octa
1 vezica peršina
1 glavica češnjaka


Priprema:

Paprike i patlidžan ispeći u pećnici, a zatim ih oguliti. Očistiti paprike od sjemenki pa sve zajedno staviti u cjediljku da se ocijedi. Rajčicu izrezati na kocke ili kriške – po izboru i staviti ga da se kuha.

Paprike i patlidžan narezati na sitno, pa dodati napola kuhanoj rajčici. Izmiješati, posoliti, dodati šećer, ulje, ocat i feferone.

Kuhati cca 2,5 sata. Kad se dobro ukuha na kraju dodati sitno narezan češnjak i peršin pa kuhati još 20 minuta. Vrući pinđur uliti u teglice i staviti u toplu rernu da odstoji.


Turšija


Foto: thinkstock

Sastojci:

10 l vode
3 l octa (običnog)
0,5 kg šećera
25 dag soli
vrećica vinobrana
povrće po želji - zelena rajčica, sve vrste paprike, krastavci, lučice, cvjetača i drugo


Priprema:

Oprati povrće pa cijelo poslagati u posudu za kiseljenje što zbijenije to bolje. Za to vrijeme u vodu dodati sol, šećer i vonobran. Kad se sastojci u vodi otope, njome preliti povrće. Povrće mora biti dobro pritisnuto i prekriveno vodom. Nakon 4 do 6 tjedana vaš trud urodit će plodom.


Bakine kisele paprike s kupusom


Foto: thinkstock

Veće zelene paprike oprati, izvaditi drške i sjemenje, oprati i posušiti.

Kupus narezati na tanke rezance kao za salatu, posoli i pustiti da odstoji 1 sat. Zatim ga rukama dobro istiskati pa njime napuniti paprike i poslagati ih uspravno u čistu staklenku.

Staklenku napuniti vinskim octom, a za bolji okus, između paprika umetnuti hren izrezan na štapiće.


Z.Č.

web preporuke

Showbiz

Web igrice

  • World Basketball Championship
  • Monkey GO Happy 4
  • Toetrix
  • Santa in Trouble
  • Snow Angels
  • Free Jelly
  • Deadly Road Trip
  • Assassin's Greed
  • Sport Car Bubble
  • Super Blocks