Najbolji način kako skuhati jaje jest da ga ne kuhate. Problem je u tome što se bjelanjak kuha na nižoj temperaturi od žumanjka, pa kad kuhate jaja na tradicionalan način u kipućoj vodi, bjelanjak lako postane gumenast.
Umijeće savršeno kuhanog jaja lako je proučiti kroz znanost. Naime, ključ su vrijeme i temperatura. A evo kako to postići. Uzmite mali lonac sa staklenim poklopcem i pažljivo u njega smjestite svoja jaja. Napunite lonac vodom da točno pokrije jaja, ni milimetar više. Kad biste imali i samo centimetar vode, uspjeli biste postići isti rezultat, no trebali biste se poigrati s vremenom.
Zatim poklopite lonac i upalite štednjak na najjače tako da zavrije voda.
Čim dođe do ključanja, maknite lonac sa štednjaka. Kad maknete lonac, ostavite poklopac i namjestite štopericu. Pazite da ne prođe ni više ni manje od šest minuta, i dobit ćete savršeno skuhano jaje. Dobar tek!