Recepti za uskršnji ručak

Ako ste se odlučili za tradicionalni uskršnji obrok i želite proslaviti proljeće i prirodu koja se budi, dopast će vam se ponuđeni meni.

Recepti za uskršnji ručak


Pinca

Sastojci:

1 kg brašna
2 vrećice kvasca
20 dag maslaca
20 dag šećera
1 žličica vanilijinog šećera
5 žumanaca
4 dl mlijeka
malo ruma, rakije i soli
korica limuna i naranče
1 jaje
malo krupniji šećer za premazivanje

Priprema:

Brašno i kvasac ravnomjerno izmiješajte. Omekšani maslac, sobne temperature, dodajte u brašno te zamijesite. U sredini napravite udubinu, dodajte šećer, žumanca, vanilijin šećer, ribanu koricu limuna i naranče, rum rakiju i malo soli, pa dodajući mlako mlijeko umijesite čvrsto tijesto. Dobro izradite (površina mora biti glatka, a tijesto čvršće od bilo kojeg dizanog tijesta).

Ovako izrađeno tijesto ostavite na topolom mjestu dok ne udvostruči obujam. Nakon toga tijesto premijesite i razdijelite na 3-4 komada, koje morate oblikovati u kugle.

Svaku kuglu posebno stavite na papir za pečenje pa ponovno ostavite da se diže. Kada se dignu, napravite tri duboka reza s gornje strane, od sredine prema dolje u tri smjera.

Svaku pincu premažite tučenim jajem i pospite grubim šećerom. Pecite u pećnici na 200°C oko 30-40 minuta.


Šunka u kruhu

Sastojci:
1 sušena šunka

Tijesto:
60 dag brašna
1 kvasac
sol

Priprema:
Šunku operite u toploj vodi, izribajte je četkicom za povrće. Šunku obrišite. Ako je potrebno, ogulite kožu. Od navedenih sastojaka umijesite tijesto.

Razvaljajte tijesto da bude debelo kao olovka, na sredinu stavite šunku i obložite je tijestom. Tijesto dobro pritisnute uz šunku jer se meso ne smije vidjeti.

Šunku stavite na nauljeni pleh i pecite 2-4 sata u već zagrijanoj pećnici na 220°C. Pokrijte aluminijskom folijom da ne zagori.

Šunka se mora ohladiti u kruhu. Peče se onoliko sati koliko ima kilograma. Po želji šunku prije pečenja možete malo prokuhati, što će skratiti vrijeme pečenja. Uz narezanu šunku poslužite natrgano tijesto u kojem se šunka pekla i salatu od mladog graha s rotkvicama.


Janjeća rolada s krumpirom

Sastojci:
1 janjeća plećka s rebrima
50 g češnjaka
2 grančice svježeg timijana ili žličica sušenog
100 ml ulja
3 glavice luka
200 g mrkve
1/4 celerova korijena
sol
papar
1 žlica Vegete

Prilog:
1 kg krumpira
300 g mrkve
2 češnja češnjaka
muškatni oraščić
sol
papar
30 g maslaca
350 ml vrhnja za kuhanje
1 žličica Vegete

Priprema:
Meso janjeće plećke pažljivo odvojite od kosti i pospite Vegetom te nasjeckanim češnjakom i timijanom. Savijte ga i zavežite kuharskim koncem.


Kosti koje ste izvadili posolite, popaprite i prelijte s 50 ml ulja. Stavite ih u zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite oko 30 minuta bez podlijevanja.

Povrće očistite i narežite na veće kocke.

U dubljoj posudi na preostalom ulju prepecite mesnu roladu sa svih strana. Nakon toga dodajte povrće i sve zalijte litrom vode. Dodajte pečene kosti i zajedno kuhajte oko sat i pol, dok meso ne omekša.

Kuhano meso izvadite na dasku, maknite konac, a umak procijedite.

Krumpir i mrkvu operite i ogulite. Krumpir narežite na tanke ploške, a mrkvu na uzdužne trake debljine 1 mm. Krumpir malo posolite, pospite Vegetom, paprom i naribanim muškatnim oraščićem.

Odgovarajuću vatrostalnu posudu premažite maslacem, a dno posude pokrijte trećinom narezanog krumpira. Na to složite polovicu pripremljene mrkve i dio češnjaka narezanog na ploškice. Postupak ponovite sve dok ne potrošite namirnice, a završite krumpirom.

Prelijte vrhnjem za kuhanje, prekrijte pergamentnim papirom i pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 40 minuta.

Posluživanje:
Kuhanu janjeću roladu narežite na ploške, prelijte umakom u koji ste dodali listiće timijana i poslužite uz zapečeni krumpir s mrkvom.


Uskršnji zeko

Sastojci:
200 g čokolade
100 g šećera
150 g maslaca
4 jaja
150 g brašna za biskvitna tijesta
1 žličica praška za pecivo
2 vanilijina šećera
50 g badema

Glazura:
200 g bijele čokolade
100 g maslaca

Za ukrašavanje:
kakao

Priprema:
Jaja, šećer i vanilijin šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte omekšali maslac, 150 g omekšane čokolade i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješajte nasjeckane bademe.

Smjesu stavite u nauljenu tepsiju (vel. 37x22 cm), pospite ostatkom grubo narezane čokolade i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 30 minuta.

Na ohlađeni biskvit stavite papirnatu shemu (koju možete isprintati uz ovaj recept) i uz vanjski rub izrežite biskvit u obliku zeca.

Nakon toga biskvitnog zeca prelijte glazurom od bijele čokolade. Pripremit ćete je tako da otopite maslac, a zatim uz neprekidno miješanje dodajete na kockice izlomljenu čokoladu.

Posluživanje:
Kad se čokolada ohladi, stavite shemu i preko cjedila zeki napravite napravite tamne dijelove (oči, uši, rep...).

Uskrs i uskršnji običaji

ipenavic

web preporuke

  • cosmopolitan.hrBizarna seks situacija

    Bizarna seks situacija

Komentari

Showbiz

Web igrice

  • World Basketball Championship
  • Monkey GO Happy 4
  • Toetrix
  • Santa in Trouble
  • Snow Angels
  • Free Jelly
  • Deadly Road Trip
  • Assassin's Greed
  • Sport Car Bubble
  • Super Blocks