Kuharica / Kako posoliti meso za sušenje i koliko soli treba za sušenje mesa

Image
Foto: Pixabay

Prije nego što se stavlja sušiti, meso treba obavezno posoliti. Kako posoliti meso za sušenje? Koliko je soli potrebno za sušenje mesa?

28.11.2021.
14:40
Pixabay
VOYO logo

Sušenje mesa dugotrajan je i pomalo kompliciran proces. Sastojci moraju biti točno određeni za količinu mesa koju solite. U pripremi za sušenje dva su dijela.

Prvi dio pripreme podrazumijeva stajanje mesa prekrivenog soli u posudi s dotokom zraka. Ukupna količina soli koju ćete stavljati na meso je na 50 kg mesa - 5,5 kg soli. Svaki komad treba posebno premazati soli te ga složiti u posudu. Na taj način nasoljeno meso mora stajati 7 dana nakon čega se prelazi na drugi korak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi korak traje 15 dana i podrazumijeva mokru smjesu različitih začina. Recept za mokru smjesu kojom ćete preliti meso je:

  • 20 l vode
  • 4 kg soli
  • pola kg šećera
  • 30 g crvene paprike i po želji papra
  • 50 g lovorovog lista
  • 5 glavica češnjaka
  • 5 glavica luka.

Od navedenih začina napravite mokru smjesu za sušenje i prelijte meso. Obavezno pazite da je svo meso prekriveno mokrom smjesom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon 15 dana, meso isprati u mlakoj vodi te ga staviti na dimljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo