Kuharica / Koje meso ide u hamburger? Kako pravilno napraviti hamburger?

Image
Foto: Pixabay

Za dobar hamburger trebaju i dobri sastojci. Osnovni sastojak svakog hamburgera je meso. Saznajte koje meso ide u hamburger.

4.1.2023.
14:48
Pixabay
VOYO logo

Hrskavo pecivo, sočno meso i umak koji se cijedi preko mesa. Dovoljno vam je svega par sastojaka. U pravilu, odgovor na pitanje koje meso ide u hamburger jest govedina. Hamburger se najčešće pravi od mljevenog goveđeg mesa, ali nećete pogriješiti ako imate junetinu, svinjetinu, miješano meso, piletinu pa čak i ribu. Uz to, trebate okruglo pecivo, ali može i drugog oblika. Osim začina i umaka, potrebno nam je i povrće koje možete staviti prema svom izboru, iako je to najčešće zelena salata, rajčica i luk.

Sada kada ste saznali koje meso ide u hamburger možete se baciti na pripremu. Za tri hamburgera bit će vam potrebno oko 500 g mljevenog mesa i to od lopatice ili vrata kako bi bilo čim sočnije. Posolite i popaprite po ukusu te dobro izmiješajte kako bi se začini ravnomjerno rasporedili. Dodajte jednu žlicu vode u kojoj ste prethodno bili umočili čili papričicu kako biste dobili pikantnost, a po ukusu i malo sitno sjeckanog prženog luka. Nakon toga, meso ostavite nekoliko sati u hladnjaku da se svi okusi prožmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pola sata prije pečenja, meso izvadite na sobnu temperaturu i formirajte tri podjednake kugle. Nemojte ih previše mijesiti i stiskati da meso ne bude nabijeno.

Očistite, operite i posušite listove zelene salate, narežite luk na kolutove kao i rajčicu. Uz to, možete pripremiti i umak prema vašem izboru. Najčešće se koriste majoneza, ketchup i senf.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uključite roštilj ili roštilj-tavu i premažite slaninom ili uljem. Kada se dobro ugrije, uzmite meso, oblikujte pravilne kugle i lagano ih premažite uljem te stisnite rukama da dobijete oblik pljeskavice debljine palca.

Stavite na srednje jaku vatru i pecite sa svake strane po 4 minute za srednje pečeno, a ovisno o ukusu, može kraće ili dulje. Kada je gotovo, meso izvadite na tanjur i prekrijte folijom. Nakon toga, kratko zapecite prerezano pecivo s unutarnje strane na masnoći od pečenja. Izvadite na tanjur za serviranje i redajte. Prvo donji dio peciva, pa list salate, na to stavite meso preliveno umakom i preko toga kolutove rajčice i luka. Dodajte još malo umaka i sve poklopite gornjim dijelom peciva. Ukoliko ne volite svježi luk, možete kolutove lagano prepržiti u tavi. Ako ste ljubitelj umaka, obilnije premažite burger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo