Kulinarstvo / Pita od povrća kao savršen ljetni ručak

Image
Foto: Pixabay

Imate vrt pun povrća i tražite inspiraciju za kreativne obroke? Pita od povrća je upravo ono što vam treba! Saznajte kako se priprema pita od povrća.

20.7.2023.
11:58
Pixabay
VOYO logo

Pita od povrća je popularni mediteranski specijalitet koji se sastoji od tijesta za pite i raznolikog nadjeva pripremljenog od svježeg povrća. Ova vrsta pite može biti različitih oblika i veličina, a često se priprema kao slani desert ili glavno jelo. Povrće koje se koristi u nadjevu može uključivati špinat, tikvice, paprike, luk, rajčice i druge sezonske sastojke.

Sastojci za pitu od povrća su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 500 g svježeg špinata, može i zamrznuti špinat
  • 1 glavica luka
  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • 200 g feta sira
  • Sol i papar, po ukusu
  • 500 g tankih kora za pite
  • Maslac ili ulje, za premazivanje tijesta

Kada pripremate pitu od povrća najprije pripremite nadjev. Operite špinat i ocijedite, te nasjeckajte na sitno. Luk narežite na sitne kockice. U tavi zagrijte maslinovo ulje i pirjajte luk dok ne promijeni boju. Dodajte špinat i kratko ga dinstajte dok ne omekša. Posolite i popaprite po ukusu. Uklonite tavu s vatre i ostavite da se smjesa ohladi nekoliko minuta. Dodajte usitnjeni feta sir u smjesu i dobro promiješajte.

Zatim zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite veliki pleh i namažite ga maslacem ili uljem kako se tijesto ne bi zalijepilo. Uzmite jednu koru za savijače i stavite je na pleh. Premažite tijesto maslacem ili uljem i stavite drugu koru preko nje. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite polovicu kora. Na polovicu tijesta rasporedite pripremljeni nadjev od špinata i sira. Nastavite slagati preostale kore preko nadjeva, svaku koru premažite maslacem ili uljem kako bi se lijepo zapekle. Kada ste složili sve kore i nadjev, lagano pritisnite pitu kako bi se ravnomjerno rasporedio nadjev i kako biste uklonili eventualne mjehuriće zraka. Stavite pitu u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite je oko 30-40 minuta, odnosno dok tijesto ne postane zlatno-smeđe. Kada je pita gotova, izvadite je iz pećnice i ostavite je da se malo ohladi prije posluživanja. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo