Recept i priprema / Kako pripremiti domaći slatko-ljuti umak?

Image
Foto: Pixabay

Slatko-ljuti umak prilagođen vlastitom ukusu je najbolji umak. Kako pripremiti domaći slatko-ljuti umak?

16.9.2022.
10:39
Pixabay
VOYO logo

Tajlandski slatko-ljuti umak jednostavan je za pripremu i gotov je za svega nekoliko minuta. Najbolja stvar kod pripreme slatko-ljutog umaka kod kuće je da sami kontrolirate sastojke, odnosno slatkoću i ljutinu recepta.

Sastojci za slatko ljuti umak su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1/2 šalice bijelog octa
  • 1/2 šalice granuliranog šećera
  • 1/4 šalice vode
  • 3 žlice ribljeg umaka
  • 2 žlice šerija za kuhanje
  • 3 režnja češnjaka, mljevena
  • 1 žličica sušene mljevene čili papričice
  • 1 i pol žlica kukuruznog škroba
  • 3 do 4 žlice hladne vode

Kada pripremate tajlandski recept za slatko ljuti umak, najprije u tavu ili lonac dodajte ocat, šećer, vodu, riblji umak, šeri, češnjak i papar te zakuhajte sastojke. Smanjite vatru na srednju i pustite da kuha 10 minuta. Dok smjesa kuha, otopite kukuruzni škrob u hladnoj vodi u maloj posudi. Smanjite vatru na nisku i dodajte smjesu kukuruznog škroba i vode. Promiješajte da se slakto ljuti umak sjedini i nastavite miješati i kuhati dok se umak ne zgusne, oko 2 minute. Zatim maknite s vatre i isprobajte okus.

Ovaj recept za slatko ljuti umak je gotov i spreman za posluživanje. Slatko ljuti umak ulijte u malu zdjelicu i poslužite kao začin, umak ili marinadu. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo