Indijska kuhinja / Curry začin: Upotreba curry začina u domaćoj kuhinji

Image

Ukoliko volite curry začin a ne znate ga upotrijebiti na pravi način, ne brinite. Ovaj članak objašnjava što je to curry začin te kakva upotreba curry začina maksimizira okus.

4.10.2021.
17:21
VOYO logo

Izraz "curry" potječe od Britanaca za označavanje raznih mirisnih začina koji se koriste u indijskoj kuhinji. U tradicionalnoj indijskoj kuhinji mješavine začina, zvane "masalas", pripremaju se u kući. Mnogi od njih se pomiješaju s tekućinom, kao što je voda ili ocat, kako bi se dobila curry pasta ili umak.Britanci su otkrili da mogu uvesti ono što im se sviđa u indijskoj kuhinji natrag u Englesku u obliku curryja u prahu. Naoružani ovim mješavinama začina, engleski kuhari počeli su rekreirati indijska jela u vlastitim kuhinjama. To je priča kako je curry začin došao u Europu.  

Kakva upotreba curry začina donosi dodatnu aromu u našoj kuhinji? Obično dodajete curry prah ili umak u jelo na bazi juhe ili umaka. Zahvaljujući snažnoj vegetarijanskoj tradiciji Indije, već postoje mnoge veganske i vegetarijanske opcije: leća, povrće, pa čak i voće poput ananasa. Ova jela, kao i svi curryji, mogu se poslužiti uz rižu, drugu žitaricu poput kvinoje ili uz indijski kruh kao što su naan, roti ili paratha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također možete upotrijebiti curry začin u prahu ili mješavine začina curry u brojna druga jela, poput juha i gulaša, pomfrita, jela od krumpira, začine poput kečapa (ako ste nikad niste probali curry kečap, propuštate), te marinade za tofu i druge alternative mesa.

Ovo su česti načini kako upotreba curry začina obogaćuje našu kuhinju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo