Ajngemahtec

I u kulinarstvu, baš kao i u svakodnevnome govoru, upotrebljavamo tuđice. To uopće ne mora biti loše! Dapače, obogaćuje i jezik i tanjur.

18.1.2013.
12:47
VOYO logo

U zagrebačkim građanskim obiteljima tijekom 20. stoljeća, pa i ranije, nedjeljni ručak započinjao je ajngemahtecom. Ovu smo pileću juhu s noklicama od jetrica, navodno baštinili od susjeda iz Austrije. Vjerojatno je taj podatak točan i s obzirom na naziv jela. On dolazi od složenice "eingemacht", što, u slobodnom prijevodu s njemačkog jezika, možemo predstaviti kao 'sve zajedno' ili 'sve u jednom'. Dodavši tome još i umanjenicu po dobrom zagrebačkom običaju - dobili smo ajngemahtec u kojem slasno uživaju već generacije.

Upute za pripremu:

Na kockice, tj. na manje komade narežite piletinu. Sitno nasjeckani luk lagano pirjajte na ulju do lijepe zlatno žute boje. K njemu tada ubacite usitnjeno meso i sve skupa još malo popržite. Piletina bi trebala bostati bijela i u tom trenutku dodaje se povrće. I to prema kriteriju tvrdoćo: najprije mrkva, pa peršin, celer i tek potom grašak i tikvice. Namirnice tada treba pustiti da se malo prožmu i poprže, a onda na to dodajte litru i pol vode, pustite da zakuha, smanjite vatru i pustite da polako kuha, otprilike sat vremena. Pred kraj, u juhicu dodajte noklice od jetrica i ostavite dodatnih 10 minuta na vatri dok se i noklice ne skuhaju. Na kraju, prije posluživanja, dodajte svježe nasjeckani peršin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smjesa za noklice

Noklice napravite tako da u posudi razmutite jedno cijelo jaje i njemu, malo po malo, dodajete brašno, sol, papar, nasjeckani peršin i fino usitnjena pileća jetrica. Lagano miješate, pustite da smjesa odstoji nekoliko minuta te, malom žličicom ukuhavate u juhu koja vrije.

http://www.recepti.hr/recepti/jela/ajngemahtec

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo