HRVATICE IMAJU NAJBOLJE SAVJETE / Ne znate što biste s ostacima hrane? Ne bacajte ništa - evo kako iskoristiti koru od voća, ljusku od jaja...

Image
Foto: Profimedia

Veća količina završi u smeđu, zbog guljenja i pranja namirnica, nego u tanjuru

20.9.2021.
20:39
Profimedia
VOYO logo

Na redditu je pokrenuta rasprava na temu "Kako iskoristiti ostatke hrane". Osoba koja je pokrenula raspravu kaže kako joj se vrlo brzo napuni vrećica za biootpad otkatko je počela češće i zdravije kuhati. Smatra kako veća količina završi u smeđu, zbog guljenja i pranja namirnica, nego njoj u tanjuru.

Razmišljala je o načinina kako bi to mogla izbijeći te je s čitateljima podijelila nekoliko korisnih savjeta, koje vam prenosimo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TREBA SAMO PAMETNO BIRATI /

Namirnice za ravan trbuh: Pazite da jedete ovu hranu, i ne biste trebali imati trbuščić

Image
TREBA SAMO PAMETNO BIRATI /

Namirnice za ravan trbuh: Pazite da jedete ovu hranu, i ne biste trebali imati trbuščić

  • Zeleni listovi od mrkve/rotkvice/cikle su predobra baza za pesto. Recept je pet minuta posla: listovi, šaka badema ili oraha, češnjaka koliko želite, soli, papra, maslinovog ulja i sve se to blenda. Može poslužiti i kao namaz od istih sastojaka ako ispadne gušći.
  • Ostatak kave iz džezve može se koristiti kao peeling za tijelo i zalijevanje biljaka. Za peeling ostatak kave treba procijediti, malo posušiti i promiješati s nekim hladno prešanim uljem i dodati par kapi eteričnog ulja. Za zalijevanje biljaka samo je potrebno iskrenuti taj talog od kave izravno u zemlju, ali svaka tri dana.
  • Ljuske jaja su odlično tekuće gnjojivo za biljke, pogotovo za mlade biljke koje su u najintenzivnijoj fazi rasta jer u ljuskama imaju masu kalcija i fosfora koji su za rast neophodni. Ljuske jaja treba usitniti i držati u staklenci s vodom dva tjedna, nakon toga se može koristiti.
  • Kora odnosno tvrdi dijelovi tvrdih sireva isto nisu za bacit. Od njih se može napraviti odličan temeljac za rižota ili juhe, i to tako da se izrežu na manje komade i kuhaju u vodi nekih 45 minuta.
  • Koru od jabuke može se posuti cimetom i onda se peče 15-ak minuta na 150 stupnjeva i može se grickati kao grickalica.
  • Koru od naranče i limuna može se nasijeći na tanke komadiće i onda se ubace u teglu meda te se med zatim aromatizira.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo