Uživajte u novim okusima šunke

Nakon dugog razdoblja posta u vrijeme Korizme, za uskršnji doručak častimo se šunkom.

31.3.2010.
18:40
VOYO logo

Šunka u hrskavom kruhu

Priprema:

Jedan dan prije spremanja jela natopite šunku u slanu kipuću vodu. Pustite neka voda provrije, pa kuhajte 2 sata i ostavite da odstoji u vodi od kuhanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namrvite kvasac u 1 dcl mlake vode, dodajte malo brašna i ostavite da se tijesto digne, a kada se digne umiješajte u ostatak brašna, posolite i dodajte 1 žutanjak.

Dodajte otopljeni maslac, dobro umijesite, pokrijte krpom i ostavite preko noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi dan, izvadite šunku iz vode, obrišite ju, premijesite tijesto i tanko ga razvaljajte, pa ga omotajte oko šunke. U sredini tijesta napravite rupu kako bi para mogla izaći.

Stavite na nauljeni lim i pecite u pećnici 20 minuta na temperaturi od 190 celzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je kruh pečen, premažite ga preostalim žutanjkom kojeg ste razvodnili s malo vode pa pecite još 10 minuta.

Šunka s neodoljivom cikorijom

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cikoriji odrežite gorki dio stabljike i ostatak pirjajte na maslacu, soli i limunovom soku cca 10 minuta u poklopljenoj posudi. Cikoriju slažite gusto u posudu kako se za vrijeme pirjanja ne bi raspala.

Nakon pirjanja izvadite cikoriju i svaki njen struk omotajte komadićem sirove šunke, pa sve vratite u posudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od maslaca i brašna napravite zapršku koju ćete zaliti ostatkom soka od cikorije i napraviti gusti umak. Malo posolite, popaprite, dodajte mljevenu papriku i curry, a zatim time zalijte cikoriju.

Jelo pirjajte još nekoliko minuta, a onda poslužite s pečenim krumpirom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šunka na švedski</h3 Priprema: Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Na žicu iznad kalupa za pečenje postavite šunku i pecite 1 sat. Za to vrijeme u malom lončiću na laganoj vatri pomiješajte šećer, senf i trave, pa miješajte dok se šećer ne istopi. Prelijte po šunki, zatim je vratite u pećnicu i pecite još 30 minuta. Prije serviranja, ostavite 10 minuta da odstoji. Poslužite uz senf i hren.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo