Uskršnja trpeza: Evo kako najbolje skuhati šunku, koje začine dodati i kako je održati svježom

Image
Foto: Thinkstock, gkrphoto

Zapakirane šunke već su termički obrađene, ali dodatno kuhanje izvući će najbolje iz njih

15.4.2017.
11:30
Thinkstock, gkrphoto
VOYO logo

Sočna, ukusna šunka glavna je zvijezda bogatog uskršnjeg stola, a može se pripremiti na mnogo različitih načina. Međutim, kako bi održala sočnost te kako bi joj okus i tekstura bili vrhunski, treba paziti na niz stvari. Evo koje:

Koje meso odabrati?

Većina obično kupuje svinjski but, makar je jednako ukusna i svinjska lopatica. U trgovinama i mesnicama možete pronaći dimljene, sušene, usoljene ili već kuhane šunke. Ona koju ćete odabrati ovisi o vašem osobnom ukusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je kuhati?

Image

Zapakirane šunke već su termički obrađene, ali dodatno kuhanje izvući će najbolje iz njih. Šunku prije kuhanja isperite u hladnoj vodi te joj odstranite kožu ako želite. Stavite je u lonac i prelijte je vodom tako da bude cijela pokrivena. Kuhajte je na srednjoj vatri onoliko sati koliko ima kilograma.

Začini

Vodu u kojoj kuhate šunku nemojte soliti jer su one obično slane same po sebi. Ako želite dodati neke začine, dovoljan će biti list lovora i papar u zrnu. Međutim, tajna vrhunskih kuhara je kuhanje šunke u vinu. Trećinu hladne vode u kojoj kuhate šunku možete zamijeniti bijelim vinom. Okus će biti još bolji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadržite sočnost

Šunku nakon kuhanja ostavite ležati u vodi da se ohladi, a kasnije je prolijte. Ohlađenu šunku čuvajte u hladnjaku u što većim komadima i omotajte je aluminijskom ili plastičnom folijom kako bi održala vlažnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo