Vaš favorit je? / Znate li da ljubav prema čaju ili kavi može biti genetski predodređena?

Image
Foto: Thinkstock

Zbog čega više volimo kavu ili čaj? Ukus je djelomično određen 'genetikom', kaže australska studija objavljena u znanstvenom časopisu Nature

16.11.2018.
14:30
Thinkstock
VOYO logo

"Studija je koristila vrlo velik uzorak" a cilj joj je bio pokazati da "percepcija gorčine utječe na konzumaciju čaja ili kave", kazao je Daniel Liang-Dar Hwang sa sveučilište u Brisbaneu, koautor studije. 

U njoj se kaže da su one osobe koje su osjetljivije na gorak okus kave paradoksalno upravo one koje ju najviše piju. "Genetika je nešto izraženija u percepciji gorčine nego u percepciji slatkoće", objasnio je Daniel Liang-Dar Hwang. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Percepcija okusa također je pod utjecajem našeg stajališta. "Iako prirodno ljudi ne vole gorčinu, možemo naučiti uživati u gorkoj hrani", objasnio je istraživač. Dodaje da će osobe manje osjetljive na gorčinu moći lakše naučiti uživati u okusu gorke hrane.

Studija utemeljena na genetskim podacima približno 438.000 Britanaca koji su sudjelovali u studiji, "nije primjenjiva na druge zemlje i kulture", kažu autori. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo