Voćke u vrtu / Proljetna rezidba voćaka - Kada i kako se izvodi proljetna rezidba voćaka?

Image
Foto: www.pixabay.com

Proljetna rezidba voćaka, važan je posao u voćarstvu, jer se njime povećava rodnost i kvaliteta ploda, a u nastavku saznajte kako se izvodi proljetna rezidba voćaka

4.5.2019.
11:15
www.pixabay.com
VOYO logo

Proljetna rezidba voćaka, kako neki nazivaju ljetnu rezidbu, jer se ona izvodi što ranije u proljeće,  je mjera uzgoja koja se preporučuje za gotovo sve voćne vrste. 
Njome se nastoji se uravnotežiti rodnost i bujnost voćke.
Vrlo je važno znati da je za breskvu, koja razvija mnogo bujnih mladica, ova rezidba obavezna. 

Proljetna rezidba voćaka radi se na jezgričavom (jabuka, kruška) voću tek u lipnju, dok se kod breskve rezidba obavlja oko mjesec dana kasnije.
Ova rezidba voćaka naziva se i zelenom rezidbom, a njome se dopunjuje zimska rezidba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije rezidbe treba uočiti raspored kosturnih grana, odnosno rodnih grančica i mladica s vegetativnim pupovima. 
Svaka voćka promatrana zasebno nameće zaključak gdje, kada i koliko treba rezati.

Proljetna rezidba voćaka se izvodi da bi plodovi dobili više sunca i time dobili ljepšu boju. Njome se odstranjuju suvišne mladice iz sredine krošnje kako bi ona bila što bolje osvijetljena. U krošnji se ujedno nakon ovakve rezidbe zadržava manje vlage pa patogene gljivice imaju slabije uvjete za razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom ove rezidbe uklanjaju se takozvane vodopije, uspravne mladice izrasle u istoj godini koje nepotrebno iscrpljuju voćku. 

Proljetna rezidba voćaka važna je i da bi se odstranile jače grančice pri vrhu grana, a odstranjivanjem nepotrebnih grana i lišća smanjuje i transpiracija što voćkama pomaže da bolje podnesu ljetnu sušu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo